Економија 20.11.2023 10:58

Доларот се лизна надолу, сега е најслаб во однос на кинескиот јуан

Доларот се лизна надолу, сега е најслаб во однос на кинескиот јуан

Вредноста на доларот денес се лизна на најниското ниво во последните два месеци, продолжувајќи го опаѓачкиот тренд од минатата недела, бидејќи трговците го потврдија своето верување дека стапките во САД го достигнаа врвот и го свртеа вниманието кон тоа кога Федералните резерви би можеле да почнат да ги намалуваат стапките.

Јуанот, од друга страна, го достигна највисокото ниво во последните три месеци и на копнениот и на офшор пазарите, поддржани од кинеската централна банка, која им даде предност на австралиските и новозеландските долари, бидејќи тие два често се користат како ликвидни прокси за јуанот.
Индексот на доларот во трговската размена во Азија го достигна дното на 103,53, што е најслабо ниво од 1 септември, продолжувајќи го својот пад од речиси 2% од минатата недела – најостриот неделен пад од јули.

Во однос на послабата зелена валута, еврото го достигна највисокото ниво од август на 1,09365 долари, додека јенот се зацврсти на едномесечен максимум од 148,68 за долар.

Пазарите го намалија ризикот од натамошни зголемувања на стапките од ФЕД по падот на послабите од очекуваните американски економски показатели минатата недела, особено по читањето на инфлацијата што беше под проценките.

Фокусот сега се свртува кон тоа колку брзо би можело да дојде до првото намалување на стапките, со фјучерси цени со 30% шанса дека ФЕД може да започне со намалување на стапките уште во март, според алатката CME FedWatch.

„Пазарните цени за политиката на FOMC најверојатно ќе останат прилично стабилни, така што доларот треба да има многу малку катализатори за да го придвижи оваа недела“, рече Керол Конг, валутен стратег во Комонвелт банка на Австралија (CBA). „Ако повторно видиме подобрување на апетитот за ризик, тогаш доларот дефинитивно може дополнително да ослабне“.

Британската фунта се искачи за 0,14% повисоко на 1,2480 долари, флертувајќи близу двомесечен врв, додека еврото последен пат купи 1,09185 долари пред блиските PMI читања во еврозоната што треба да се појават оваа недела.

Исто така оваа недела треба да има и минути од последниот состанок на ФЕД, кој ќе понуди малку боја на размислувањето на креаторите на политиката бидејќи тие ги задржаа стабилните стапки по втор пат овој месец.

Јапонскиот јен остана на посилната страна од 150 за долар и последен пат беше повисок за 0,3% на 149,17.

На друго место во Азија, јуанот скокна до повеќе од тримесечен максимум во однос на доларот и на копнениот и на офшор пазарите, бидејќи централната банка ја насочи единицата повисоко и извозниците побрзаа да ги претворат своите приходи од долари во локална валута.

На копнениот јуан се зголеми за 0,5% до над тримесечен максимум од 7,1700 за долар, додека офшор јуанот на сличен начин доби поттик и скокна за приближно 0,6% до над тримесечен врв од 7,1703 за долар.

Aussie беше последен пат повисок за 0,5% на 0,6546 $, откако претходно на седницата го достигна највисокото ниво во последните три месеци од 0,6563 $, додека кивито зајакна 0,54% до 0,6025 $.

Кина во понеделникот ги остави своите референтни стапки за заеми непроменети со месечна фиксација, одговарајќи на очекувањата, бидејќи послабиот јуан продолжи да го ограничува понатамошното монетарно олеснување, а креаторите на политиката чекаа да ги видат ефектите од претходниот стимул врз побарувачката на кредити.

Јуанот, кој падна за речиси 4% во однос на доларот оваа година на копнениот пазар, продолжува да биде под притисок од нестабилното економско закрепнување во Кина и бидејќи расположението на инвеститорите останува кревко. „Мислам дека темата за мекото кинеско економско закрепнување ќе опстојува некое време“, смета Конг од CBA.