Економија 10.10.2019 13:20

Државата со загуба од 240.000 евра дневно поради дефект во РЕК Битола

Државата со загуба од 240.000 евра дневно поради дефект во РЕК Битола

Неспособноста на Заев и носи милионски штети на Република Македонија секој ден. Не запираат дефектите во РЕК Битола. Вчера вечерта од употреба е исфрлен блокот 3 во РЕК Битола, само ден откако во функција е вратен блокот 1, соопштуваат од ВМРО ДПМНЕ.

–Само исклучувањето и вклучувањето на блокот 3 ја чини државата 200.000 евра, дополнително секој ден неработа ја чини државата 240.000 евра. Само за денеска штетата која е причинета во однос на буџетот изнесува околу половина милион евра. Половина милион евра наместо за нови инвестиции и проекти во енергетскиот систем во државата завршуваат за покривање на штетите предизвикани од неспособните партиски вработени во РЕК Битола. Неспособноста на СДСМ премногу ја чинеше државата. Само заради лошото управување на власта со РЕК Битола државата оваа година на покривање на штетите потроши над 20 милиони евра. 20 милиони евра наместо на модернизирање на производството одат на покривање на неспособноста на власта. СДСМ и Зоран Заев и нанесуваат штета на државата, граѓаните и буџетот. СДСМ и Зоран Заев мора да си заминат, велат од ВМРО ДПМНЕ.