Мозаик 29.08.2018 14:14

Дваесет навики на потенцијалните милионери

Дваесет навики на потенцијалните милионери

Денес ќе ве запознаеме со советите на еден човек што лично му се восхитуваат многумина. За него е важно да се чувствува задоволен и сакан. Тој е американски инвеститор, менаџер на хеџ фонд, претприемач, автор и аналитичар.

Редовен учесник и надворешен автор во многу американски деловни и финансиски медиуми, вклучувајќи ги и Financial Times, The Street.com, Seeking Alpha, CNBC и други.

Ви ги претставуваме „20 навики на идните милионери“ на Џејмс Алчeр:

1. Кажувајте “Не”

Кога ќе кажете “Не”, вие добивате повеќе време да читате, да учите, да спиете, да поставувате прашања за семејството, пријателите и љубовта. Кажувајте “Не” почесто.

2. Сакајте

Љубовта е нивна единствена религија. Ова е единственото нешто што вреди да се има. Тоа е гориво за вашите идеолошки мисли.

3. Правете грешки

Грешките се магии на успех. Проучи ги! Научете како да се справите со овие магии.

4. Сејте семе

Едноставна градинарска математика: 1% од засадени семиња се претвораат во 50% од  цвеќиња. Така сејте повеќе семе!

5. Опкружете се со луѓе кои добро се однесуваат со вас и ве сакаат

Другите луѓе ќе те направат несреќни, нервозни и неуспешни.

6. Застанете до најпаметната личност во собата

Харолд Рамис го направи тоа (Бил Мареј). Стив Џобс го направи тоа (Стив Wozniak). Крег Силверстајн го направи тоа (Кој? Лари Пејџ). Cayne West исто така (Jay Zee). А ти?

7. Нема изговори

Оправдувањата се исцрпувачки. Обвинувањата се изцедувачки. И објаснувањата. Ние немаме внатрешен систем за водоснабдување за да си го дозволиме луксузот да бараме причина надвор од нас.

8. Не брзајте

На секој моментален успех што сум бил сведок е секогаш резултат на 10-20 години напорна работа. Но, само ако се прослават малите победи на патот.

9. Реши ги сите проблеми со благодарност

Ако најдете дијамант во калта, ќе успеете да најдете повеќе во животот.

10. Правило 5/25 од Ворен Бафет

Направете листа на 25 работи што сакате да ги направите во вашиот живот. Сега направете ги првите 5. И никогаш повторно не размислувајте за другите 20! Инаку, тие ќе ви го одвлечат вниманието од првите пет кои се наоѓаат на врвот на вашата листа.

11. Напиши 10 идеи дневно

Тоа всушност се претвора во супер моќ. Направете го тоа за 6 месеци и гледајте само што ќе се случи!

12. Направете дополнителна работа

Вие сте срамежлив и не умеете ништо … ако сте мрзливи … Ова се само неколку причини да го направите следниот чекор. Вие само треба да го направите тоа!

13. Поставувајте прашања

Има повеќе прашања во светот отколку одговори. Можностите се изградени на прашања.

14. Правилото за еден процент следува

Во што и да посакате да се подобрите: 1% од секој ден. 1% дневно е 3800% годишно. Ти ќе победиш!

15. Постапувај сега

Жалењето само ќе го троши вашето време денес, загрижувајќи ве за вчера. И грижата ќе ја украде својата енергија за иднината. Фокусирајте се на сегашноста!

16. Добро спијте

Спиењето ги обновува мозочните клетки, го лечи телото, ја намалува анксиозноста. И вашиот мозок е активен само 2-5 часа на ден. Слатки соништа!

17. Секој ден избегнувајте ја смртта

Вие не може да се збогатите од болничкиот кревет. Или од гробот. Затоа секој ден движете се, хранете се добро, спијте добро!

18. Направете нешто што секој ден сте го сакале како деца

Ова е всушност гориво за вашиот живот.

Но, чекајте! Мислевте дека ќе ви претставиме 20 навики!

Дозволете понекогаш да згрешите!

Дали знаете каде се наоѓате на патот кон успехот?

Се надеваме дека ќе му се приближите секој ден. Ако не … обидете се да не се плашите од него. Секој заслужува повеќе – внатрешно задоволство, поддршка, љубов и здравје. Сè друго е договорено без оглед на вашите желби и очекувања.