Економија 07.06.2024 10:53

eBay веќе нема да прифаќа American Express картички поради високите такси

eBay веќе нема да прифаќа American Express картички поради високите такси

Американскиот онлајн малопродажен гигант eBay објави дека повеќе нема да прифаќа плаќања со картичка American Express поради „неприфатливо високите надоместоци“ за обработка на трансакциите. Од 17 август повеќе нема да може да се плаќа со Amex картички на eBay, објави компанијата во средата.

Одлуката е донесена затоа што трговците на мало платиле повеќе од 172 милијарди долари такси минатата година за обработка на трансакции со Amex картичките, повеќе отколку за плаќања со картички од големите компании како Visa и Mastercard, објави деловната новинска агенција Bloomberg News.

Во American Express веруваат дека „одлуката на eBay да ја исклучи опцијата за плаќање со American Express картички не е во согласност со нивната изразена желба да ја зајакнат конкуренцијата на продажното место“.

Visa и Mastercard одлучија малку да ги намалат таксите како дел од решавањето на долготрајниот спор што треба да им заштеди на трговците околу 30 милијарди долари. Во текот на три години спорните давачки ќе се намалат за најмалку 0,04 процентни поени, а двете компании им гарантираат на трговците дека во просек ќе бидат за 0,07 процентни поени пониски од сегашниот петгодишен просек.

Надоместоците за „пеглање“ на картичката обично вклучуваат мала паушална такса плус процент од вкупниот биланс на сметката и во просек од околу 1,5 до 3,5 проценти по трансакција, според Bankrate.com, онлајн веб-локација за информации и упатства за лични финансии.

Visa и Mastercard, исто така, се согласија да ги ограничат таксите за пет години и да ги отстранат одредбите што ги спречуваат трговците да ги насочуваат клиентите кон поевтини начини на плаќање.

Многу трговци на мало во САД веќе ги предупредуваат клиентите на наплата дека ќе биде поевтино ако платат со готовина.

Гигантите со картички се договорија со трговците една година откако федералниот апелационен суд во Менхетен ја потврди нивната спогодба од 5,6 милијарди долари со околу 12 милиони трговци кои поднесоа колективна тужба, забележува Reuters.