Банкарство 02.02.2024 08:33

Една од најпознатите банки во светот отпушта 3.500 луѓе

Една од најпознатите банки во светот отпушта 3.500 луѓе

Дојче банк во четвртокот соопшти дека ќе укине 3.500 работни места, ќе откупи акции и ќе исплати дивиденди, во најновиот предлог до инвеститорите, уверувајќи ги дека останува на вистинскиот пат.

Соопштението дојде откако најголемата германска банка објави пад на профитот од 30 отсто, кој сепак ги надмина очекувањата на аналитичарите, пренесува Ројтерс. Банката претходно ги објави плановите за отпуштања, но сега за прв пат ја соопшти бројката, која претставува нешто помалку од четири отсто од нејзините 90.000 вработени.

Откупот на акции и исплатата на дивиденда ќе изнесува вкупно 1,6 милијарди евра и ќе се реализираат во текот на првата половина од тековната година. Банката, исто така, ја зголеми својата прогноза за раст на приходите, а нејзините акции пораснаа за 4 отсто во почетокот на тргувањето на берзата во Франкфурт.

Малопродажната единица на Дојче банк ја престигна инвестициската банка како главен двигател на приходите во 2023 година, бидејќи малопродажниот оддел имаше корист од повисоките каматни стапки и неуспешните глобални зделки.

Аналитичарите очекуваат малопродажните операции да продолжат да ги ставаат своите приходи пред инвестициската банка оваа и следната година, иако централните банки се подготвуваат да ги намалат каматните стапки што ги зголемија резултатите на банките.

Дојче банк, која направи голем ремонт во 2019 година по долгогодишни загуби, се обиде да се одвикне од зависноста од нестабилната инвестициска банка во поглед на приходите, што се покажа тешко. Падот на кварталните приходи се случи затоа што трошоците за реструктуирање и другите еднократни расходи ги надминаа добивките од приходите, но падот не беше толку остар како што предвидуваа аналитичарите.