Актуелно 02.05.2018 11:15

Елон Маск: Автоматизација ќе ги принуди владите да воведат универзален основен приход

Елон Маск: Автоматизација ќе ги принуди владите да воведат универзален основен приход

Неодамна, Елон Маш имаше шанса да ги сподели своите размислувања за универзалниот основен приход (УБИ) на Самитот на Светската влада во Дубаи. На Самитот,  имаа можност да разговараат за иднината, како и предизвиците на светот ќе се соочи во следните сто години – вклучувајќи вештачката интелигенција (AI), автоматизација, и поместување на работното место се очекува да дојде со него.

На прашањето за предизвиците со кои се соочува цивилизацијата во блиска иднина, Маск започна со истакнување на заканата од вештачка интелигенција која го надминува човештвото.

Тој изјави: “длабоко вештачка интелигенција, или вештачки општа интелигенција, каде што ќе може да има вештачка интелигенција која ќе биде многу попаметена од најпаметните луѓе на Земјата, ова е опасна ситуација.”

Тој продолжи со назначување на значењето за унапредување на нашето истражување во АИ со претпазливост: “Мислам дека треба да се биде многу внимателен во тоа како ние ја истражуваме  вештачка интелигенција и дека ние сме едниствените ки истражуваат а дека не сме истраќувани токму од неа . Понекогаш, она што ќе се случи е дека научниците ќе бидат толку обземени од нивната работа што навистина не ги сфаќаат импликациите од она што го прават “.

Мошус, исто така, ја пренел загриженоста дека автономната технологија ќе влијае на работните места, а тој истакна дека, најверојатно, ќе има интелигентни, масивни размери на  автоматизација за превоз релативно наскоро во текот на следните неколку децении.

Ќе има помалку и помалку работни места што робот ќе  може да ги  направи подобро “.