Банкарство 14.12.2023 10:06

ЕЦБ ќе ги задржи каматните стапки непроменети, намалувањето ќе почека

ЕЦБ ќе ги задржи каматните стапки непроменети, намалувањето ќе почека

Европската централна банка (ЕЦБ) е речиси сигурно дека ќе ја задржи основната каматна стапка на рекордно високо ниво на денешниот состанок, додека побрзиот од очекуваниот пад на инфлацијата ги подгрева шпекулациите дека институцијата со седиште во Франкфурт наскоро може да одлучи да започне со олеснување притисок. Ова го пренесе Франс прес, цитиран од БТА. По изненадувачкиот пад во ноември на инфлацијата во еврозоната на 2,4 отсто на годишна основа, блиску до целта на ЕЦБ од 2 отсто, промената на тонот на банката стана опиплива. Тоа се гледа дури и кај жестоките поддржувачи на затегнувачкиот циклус на монетарната политика, кој е при крај и е најагресивен од формирањето на институцијата.

„Кога се менуваат фактите, јас го менувам моето мислење“, рече Герман и член на управниот одбор на ЕЦБ Изабел Шнабел, цитирајќи ја познатата фраза на економистот Џон Мејнард Кејнз. Ова е индиректен начин да се исклучи натамошното зголемување на каматните стапки во блиска иднина, иако до неодамна креаторите на монетарната политика во еврозоната тврдеа дека циклусот на зголемување на каматните стапки можеби не е завршен. На денешниот последен состанок годинава, ЕЦБ „нема да има друг избор освен да признае дека целта за инфлација може да биде постигната порано од очекуваното“.

Ова го изјави Ендрју Канингем, аналитичар во „Капитал економикс“. „Предизвикот при објавувањето на денешната одлука е да биде јасно како може да се зачуваат сите опции без да се појавуваат премногу отстапки, но и без пр ()