Банкарство 22.12.2018 12:21

ЕУ прекинува со штампање евра

ЕУ прекинува со штампање евра

Европската централна банка соопшти дека на крајот на годината ќе прекине со штампање пари. Во финансискиот систем на еврозоната се вбризгани вкупно 2,6 милиони евра преку програмата за поттикнување која беше воведена кон крајот на 2015 година со цел излез од должничката криза во Европа.

Европските банкари не очекуваат драстично зголемување на каматите во Еврозоната, дури попрво се кладат на нивно минимално зголемување.

-Евробор е сеуште во негатива од 0,3 одсто, а пчекуваме дека и наредната година