Финансии 18.01.2024 09:49

Еве кога ќе започне исплатата од скенираните сметки во последните три месеци од 2023 година!

Еве кога ќе започне исплатата од скенираните сметки во последните три месеци од 2023 година!

Според Законот УЈП средствата треба да ги исплати во рок од 60 дена од завршувањето на тромесечието, па така рокот за исплата е кон крајот на овој месец или почетокот на февруари кога се очекува да пристигнат парите од Мој ДДВ на сметките на граѓаните кои скенираат фискални, за месеците октомври, ноември и декември минатата година.

Од јануари лани година се зголеми прагот на враќање на дел ДДВ-то изразено во фискалните сметки, од 1.800 денари за едно тромесечје, на 2.100 денари, односно 8.400 денари годишно по корисник. ()