Финансии 21.03.2024 09:47

Еве колкава плата треба да земат сезонските работници по работни позиции

Еве колкава плата треба да земат сезонските работници по работни позиции

Сезонските работи често се избираат од луѓе кои сакаат добро да заработат, а во исто време да летуваат на море. Луѓето за „сезоната“ често доаѓаат од различни места, па не е чудно што сигурната заработка (44%) и сместувањето (40%) се од пресудна важност при изборот на сезонска работа. Интересно е што платата е само на трето место, а слободните денови и работно време им се нешто помалку важни на луѓето во ваков вид на вработување, пишува тпортал.

Според истражувањето, најголемите предности на сезонската работа се стекнувањето нови знаења и вештини (68% од испитаниците), запознавањето нови луѓе (61%) и платата која вообичаено е значително повисока отколку во случајот со цела година. Има и престој на море (45%) и интересноста и атрактивноста на работата (44%), а само шест проценти од луѓето сметаат дека сезонската работа нема предности.

Од друга страна, најголемите недостатоци на работата во сезоната се речиси ограниченото времетраење, долгите работни денови, несоодветното сместување и премалата плата и одвоеноста од семејството.

Кога станува збор за просечната плата, очекуваната месечна нето плата за сезонско работно место е 1.307 евра нето, што е за шест отсто повеќе во однос на лани.

Месечниот приход, се разбира, зависи и од видот на работата:

– Келнерите очекуваат просечна месечна плата од 1.408 евра;

– Готвачите би сакале да добијат минимум 1.482 евра за својата работа;

– Чембрлејн очекуваат минимум 1.145 евра месечно во просек;

– Рецепционерите сметаат дека за својата работа треба да добијат минимум 1.259 евра;

– Продавачите очекуваат просечна плата од 1.105 евра;

– Магационерите очекуваат 1.050 евра во сезоната;

– Асистентка во кујната очекува 1.322 евра. ()