Живот 19.02.2021 13:41

ЕВЕ ШТО МУ ЗБОРУВАЛ: Исус секоја вечер му се појавувал на муслиман на Блискиот исток

ЕВЕ ШТО МУ ЗБОРУВАЛ: Исус секоја вечер му се појавувал на муслиман на Блискиот исток

Основачот на црквите на Блискиот исток ги сподели чудесните начини на кои Христовото евангелие се шири низ прогонетите области, вклучувајќи го и тоа како Исус со недели му се појавувал на еден муслиман, диктирајќи му го евангелието по Јован.

Дејвид Плат, автор и пастор на Библиската црква Меклин, го интервјуираше мисионерот, кој се идентификува само како Јазим, кој живее и служи на Блискиот исток, но не може легално да разговара за напредокот на евангелието.

Зборувајќи со преправен глас, Јазим вели: „Бог делува на Блискиот исток во соништа, визии и лични посети“.

Тој ја сподели приказната за еден човек.

-Овој човек ни го кажа ова кога го посетивме: „Човек со бела брада ми тропаше секоја вечер и не можев да го гледам затоа што лицето му беше толку сјајно и светло “, се сеќава Јазим. „Кога влезе внатре, ме замоли да го напишам тоа што го кажа. Додека пишував, заспивав. Тој доаѓаше секоја вечер месец дена“.

Јазим го прашал човекот: „Што напиша? Може ли да ја видам тетратката? “

Мажот му ја покажал тетратката на Јазим. Во неа пишувало: „Во почетокот беше Словото и Словото беше во Бога, а Словото беше Бог. Тоа беше во почетокот во Бога. Сè стана по него, и без него ништо не стана, од она што постана “, воведен дел од евангелието на Јован.

„Ја имаше целата книга на Јован буквално во својата тетратка“, откри Јазим. „Исус го посетувал секоја вечер сè додека не ја заврши книгата. Изненадувачки беше што човекот нè праша: Кој беше човекот што ме посетуваше?“, вели Јазим.

Плат открива дека и приказната за преобратување на Јазим е исто така прекрасна.

Неговата сопруга била побожна муслиманка, која длабоко депресивна поради барањата на исламот, решила да си го одземе животот. Меѓутоа, таа вечер таа прв пат го слушнала Евангелието и го посветила својот живот на Исус.

По тој настан, таа и нејзиниот сопруг одлучиле да останат во својата татковина и да го посветат животот на ширење на Евангелието и покрај ризиците.

Јазим и неговата сопруга откриле дека се надеваат дека ќе формираат уште десетина цркви, но да се создадат ученици потребно е време и пари затоа што новите христијани мора да бидат однесени на тајни места каде што ќе бидат обучени.

Приказните за Исус кој се појавува во визиите на муслиманите ширум исламскиот свет не се невообичаени. Според некои податоци, од 600 преобратени муслимани, 25 проценти имале некаков сон што ги натерало да се преобратат.