Економија 31.05.2024 10:04

Европа одбива да јаде храна од Русија и Белорусија

Европа одбива да јаде храна од Русија и Белорусија

ЕУ размислува за воведување забранувачки царини не само за житариците, туку и за сите други прехранбени производи од Русија и Белорусија, стана јасно по состанокот на Советот за трговија на ЕУ.

На прес-конференција, белгиската министерка за надворешни работи Хаџа Лахбиб рече дека од 1 јули се воведуваат „забранувачко високи“ царини за житарките од Русија и Белорусија. Тие ќе бидат еднакви на 50% од пазарната цена. Тарифите ќе се зголемат на 95 евра (100 долари) по тон за житариците и до 50 отсто од вредноста за другите производи како што се маслото и зеленчукот.

Литванија и предложи на ЕУ да воведе слични високи увозни давачки за зеленчук и риба од Русија и Белорусија, пишува „Сега.бг.њус“.

„Шведска предложи ЕУ да воведе слични тарифи и за други прехранбени производи од Русија и Белорусија, освен житарките“, рече Лахбиб. Од почетокот на руската агресија против Украина, Европската комисија постојано изјавуваше дека ЕУ „не наметнува ограничувања против рускиот земјоделски сектор, но по воведувањето на други санкции, на ред дојде и храната“.

Задачата на новите царини е да се „запре дестабилизацијата на европскиот пазар со руско жито“ и да се намалат приходите на Русија од земјоделството.

Советот на ЕУ рече дека тарифите не влијаат на транзитот на жито преку пристаништата на ЕУ до трети земји: „Тарифите ќе се применуваат на житни производи кои потекнуваат од или директно или индиректно извезуваат од Русија и Белорусија во ЕУ.