Банкарство 26.01.2024 08:14

Европската централна банка изненади: Ги остави исти каматните стапки

Европската централна банка изненади: Ги остави исти каматните стапки

Европската централна банка ги остави каматните стапки на рекордни 4% и забележа дека базичната инфлација продолжи да паѓа, исто така благодарение на високите трошоци за задолжување.

– Надолниот тренд на базичната инфлација продолжи, а минатите зголемувања на каматните стапки продолжуваат силно да се пренесуваат на условите за финансирање – објави ЕЦБ.

Со денешната одлука, ЕЦБ ја остави стапката што ја плаќа на банкарските депозити, репер за трошоците за задолжување во еврозоната, на 4,0 отсто – највисоко ниво од основањето на ЕЦБ – и повтори дека ќе остане таму уште некое време, Ројтерс извештаи.

– Управниот совет е решен да обезбеди инфлацијата навреме да се врати на среднорочната цел од 2 отсто – соопшти ЕЦБ.

Врз основа на сегашната оценка, Управниот совет верува дека клучните каматни стапки на ЕЦБ се на нивоа кои, доколку се одржуваат доволно долго, ќе дадат значителен придонес кон оваа цел.

Пред објавувањето, инвеститорите се обложуваа дека ЕЦБ ќе почне да ја намалува стапката уште во април и ќе го стори тоа на секој состанок до крајот на годината за да остане на 2,50%-2,75% во декември.

Но, повеќето креатори на политики на ЕЦБ се обидуваат да го оладат ентузијазмот на пазарот, велејќи дека се потребни повеќе податоци, особено за растот на платите.

Останатите две стапки на ЕЦБ исто така останаа непроменети. На неделните аукции на ЕЦБ банките ќе им се наплатуваат 4,50% за задолжување и 4,75% на дневните аукции. ()