Банкарство 06.06.2024 13:25

Европската централна банка првпат по пет години ги намалува каматните стапки

Европската централна банка првпат по пет години ги намалува каматните стапки

Европската централна банка (ЕЦБ) се очекува да ги намали каматните стапки за прв пат по пет години. Овој потег има за цел да и даде на еврозоната многу неопходен економски поттик преку стимулирање на пазарот на недвижности, инвестициите и потрошувачката додека блокот се бори да излезе од стагнација, пренесува Белга, објави Кликс.ба.

Слабиот раст на продуктивноста, забавувањето на инвестициите, индустријализацијата предводена од државата во Кина и САД и скокот на цените на енергијата и храната, предизвикани од руската инвазија на Украина, претходно предизвикаа загриженост за економското здравје на Европа. ЕЦБ ја подигна својата клучна стапка од под нулата на рекордно високо ниво од четири проценти помеѓу јули 2022 година и септември 2023 година, во обид да ја смири двоцифрената инфлација.

Повисоките каматни стапки успеаја да ја ублажат инфлацијата со тоа што го поскапеа позајмувањето и купувањето работи на кредит, што ја намали побарувачката на стоки, но и го запре економскиот раст. Потегот за намалување на каматните стапки, кој официјално ќе биде објавен во четврток, затоа има за цел да ја ревитализира европската економија. Сепак, не се очекува да следат понатамошни чекори во скоро време.