Банкарство 03.06.2024 13:26

Европската централна банка се очекува неделава да почне со намалување на каматните стапки

Европската централна банка се очекува неделава да почне со намалување на каматните стапки

Европската централна банка се очекува да започне со намалување на каматните стапки во еврозоната од историски највисоки нивоа оваа недела, но лепливата инфлација значи дека овој потег веројатно нема да започне брз циклус на олеснување.

Креаторите на политиката се подготвени да ги намалат трошоците за задолжување во еврозоната за четвртина процентен поен на 6 јуни, со што основната депозитна стапка ќе достигне 3,75 отсто од сегашното рекордно ниво.

„Сопствената комуникација на ЕЦБ во последните два месеци го направи речиси невозможно да не се намали“ оваа недела, рече економистот на ИНГ Карстен Брзески.

ЕЦБ започна дотогаш невиден циклус на зголемување на каматните стапки во средината на 2022 година, откако трошоците за енергија и храна се зголемија по руската инвазија на Украина и во услови на проблеми поврзани со пандемијата во синџирот на снабдување.

По 10 последователни зголемувања, ги задржа стапките на чекање од октомври, но постојаното забавување на инфлацијата значи дека намалувањето е сега на хоризонтот.

Но, иако е речиси сигурно дека 26-те членки на управниот совет на ЕЦБ ќе ги намалат трошоците за задолжување на 6 јуни, неодамнешните посилни од очекуваните податоци значат дека е малку веројатно да го најават почетокот на брзото намалување на стапката.

И покрај тоа што растот на потрошувачките цени забави од врвовите од над 10 отсто кон крајот на 2022 година, спуштањето на инфлацијата до целта на ЕЦБ од 2 отсто се покажува тешко.
Инфлацијата во 20-те земји кои го користат еврото се зголеми побрзо од очекуваното до 2,6 отсто на годишно ниво во мај, што е повеќе од априлскиот пораст од 2,4 отсто.

Официјалните лица се особено загрижени за силните поскапувања во услужниот сектор, како и за континуираниот силен раст на платите. По назадувањето на инфлацијата, Џек Ален-Рејнолдс од Capital Economics рече дека уште едно намалување на состанокот на ЕЦБ во јули сега е „неверојатно“.

„Неколку креатори на политики сакаа да нагласат дека дури и ако банката ги намали стапките (оваа недела), нема да брза да ги намали повторно во јули“, рече тој на следниот состанок.