Економија 05.02.2024 11:25

Европските берзи во благ плус на почетокот на неделата, пад на индексите во Азија

Европските берзи во благ плус на почетокот на неделата, пад на индексите во Азија

На европските берзи во понеделник претпладнето повеќето од најважните индекси се во благ плус, благодарение на подобрите од очекуваните деловни резултати на компаниите, но оптимизмот на инвеститорите е ограничен со очекувањата дека намалувањето на каматните стапки ќе оди со побавно темпо отколку што претходно го перципираа.

Паневропскиот индекс Stoxx 600 во првиот дневен пресек порасна за 0,2 отсто. Во исто време, најмногу поскапеа акциите на туристичките компании, во просек за 0,6 отсто, а најмногу паднаа цените на акциите на рударскиот сектор, за 0,5 отсто.

Истовремено, лондонскиот FTSE индекс зајакна за 0,38 отсто, на 7.644 поени, а франкфуртски DAX за 0,03 отсто, на 16.924 поени, додека парискиот CAC, кој порасна најмногу минатата седмица, претпладнево падна за 0,06 отсто, на 7.587 поени.

Меѓу најголемите добитници беше акцијата на „Lotus Bakeries“, со скок на цената од 12,7 отсто, откако белгискиот кондитор објави над очекуваните оперативни резултати. Германската компанија за испорака на храна „Delivery Hero“, исто така, се издвојува по зголемувањето на цената од 2,8 отсто, која забележа силен пораст на нарачките и, исто така, ги надмина деловните очекувања.

Сепак, добрите деловни извештаи на компаниите се во сенка на неодамнешните силни показатели од американскиот пазар на труд, кои ги оладија очекувањата на инвеститорите за неодамнешното намалување на каматните стапки од страна на ФЕД, а потоа и од најголемите централни банки во светот. Пазарите сега пресметуваат дека Европската централна банка годинава (ECB) би можела да ги намали каматните стапки за 125 базични поени, додека минатата седмица очекуваа поостра стапка на намалување, за вкупно 140 базични поени.

А цените на акциите паднаа на повеќето азиски берзи во понеделникот. Индексот MSCI на азиско-пацифичките акции, со исклучок на јапонските, претпладнево беа пониски за околу 1 процент. Истовремено, на токиската берза индексот Nikkei зајакна за 0,5 отсто, додека цените на акциите во Хонгконг, Јужна Кореја, Австралија и Шангај паднаа меѓу 0,2 и 1,8 отсто.

Падот на цените на акциите во Хонгконг и Шангај е резултат, како и минатата седмица, на бавниот раст на кинеската економија и стравувањата од продлабочување на кризата на пазарот на недвижности.

Така, кинеските берзански индекси се лизнаа на ново најниско ниво во последните пет години, а инвеститорите не беа охрабрени ниту од новите стимулативни мерки на кинеската централна банка. Имено, од денеска стапува на сила одлуката за помала распределба на задолжителните резерви на банките, која треба да го стимулира кредитирањето, а со тоа и растот на економијата.

Подобро расположение нема ниту на другите азиски берзи, бидејќи сѐ појасно е дека централните банки на западните земји нема да почнат да ги намалуваат каматните стапки толку брзо како што се надеваа инвеститорите.