Економија 17.11.2023 11:09

Европските пазари на гас почнуваат да се смируваат

Европските пазари на гас почнуваат да се смируваат

Од почетокот на ноември цената на природниот гас на холандската платформа ТТФ се стабилизира под нивото од 50 евра за мегават час. Во средата (15-ти ноември) тргувањето беше затворено по цена од 47 евра, се вели во референца на веб-страницата на операторот.

Така, нестабилноста во октомври се чини дека е надмината – минатиот месец цената на гасот се движеше во опсег од 41-56 евра за мегават час. Неколку фактори придонесоа за поскапувањето на гасот во минатиот месец – главно нов инцидент во Балтичкото Море со гасовод што ги поврзува Финска и Естонија, како и војната меѓу Израел и Хамас.

Сепак, продолженото благо време и целосното складирање на гас во Европа донесоа смиреност на пазарите. Податоците од „Gas Infrastructure Europe“ покажуваат дека од 14-ти ноември, европските складишта за гас се полни до 99,4% од нивниот капацитет. Некои земји сè уште продолжуваат да пумпаат гас – на пример, најголемите економии Франција и Германија.

Сепак, тешко е да се направи прогноза за цената и потрошувачката – времето и температурите сè уште играат главна улога во голем дел од она што се случува на пазарите на гас. Минатата година смиреност донесе и намалената потрошувачка на гас, од која голем дел беше доброволен и благодарение на топлото време.

Во првите 10 месеци од годината потрошувачката на гас падна за 10 отсто и веќе има знаци дека некои потреби за гас исчезнаа засекогаш, се вели во анализата на Институтот за енергетика на Универзитетот во Оксфорд. Сепак, експертите посочуваат дека има враќање на потрошувачката на гас од индустријата во третиот квартал, потврдено и со прелиминарните податоци за октомври.

Сепак, постојат стравувања дека, свежо од неодамнешните кризи – по пандемијата на коронавирус и со цените на енергијата – европскиот бизнис повторно ќе се соочи со тешкотии во услови на влошување на економското опкружување во заедницата. Економистите посочуваат дека тука клучна ќе биде побарувачката за производство во следните 6-9 месеци и токму тоа може да го ограничи или промовира закрепнувањето на индустријата.

Привремени врвови во потрошувачката на гас може да се појават за време на зимското производство на електрична енергија. Во моментов активно работат турбините на ветер во Германија и нуклеарните централи во Франција. Меѓутоа, во случај на неповолни временски услови или нови проблеми со нуклеарната енергија, побарувачката за гас од електраните на гас може повторно да се зголеми.

Потрошувачката на домаќинствата во текот на зимската сезона е исто така нејасна, бидејќи одредена побарувачка може да се врати поради пониските цени на гасот во споредба со минатата зима. Во текот на минатата грејна сезона европските домаќинства беа поттикнати од властите да штедат, што не беше тешко поради високите сметки за енергија.

Цените сега се прифатливи и тоа може да доведе до зголемување на потрошувачката за меѓу 20 и 30 милијарди кубни метри во зима, според проценките на Универзитетот Оксфорд.