Банкарство 13.06.2024 11:32

ФЕД годинава ќе ги одржи каматните стапки на високо ниво

ФЕД годинава ќе ги одржи каматните стапки на високо ниво

Федералните резерви во средата соопштија дека ги задржуваат своите референтни стапки за заеми на сегашното ниво седми пат по ред, истовремено сигнализирајќи помалку намалувања на стапките од претходно проценетите.

Тоа значи дека трошоците за позајмување на сè, од автомобилски заеми до хипотеки ќе останат зголемени.

Официјалните лица постигнаа само едно намалување на стапката оваа година, според нивните последни економски проекции, во споредба со трите што ги предвидоа во март. Тие, исто така, очекуваат инфлацијата годинава да биде потврдоглава отколку што мислеа во пролетта, според нивните прогнози.

Банката на федерални резерви ги задржа каматните стапки на највисоко ниво во последните 23 години речиси една година, откако започна агресивна кампања за зголемување на стапките во март 2022 година. Централните банкари чекаат повеќе докази дека инфлацијата се движи кон 2% – и отпорноста на економијата е овозможувајќи им да бидат удобно на чекање. ФЕД ќе започне со намалување на каматните стапки откако ќе стане јасно дека инфлацијата доволно се олади и нема да се загрее – или ако пазарот на труд се влоши многу повеќе од очекуваното, но моментално нема многу знаци за тоа.

Надежите за намалување на стапките добија поттик во средата наутро: Притисоците на потрошувачките цени се намалија во мај на годишна основа. Во однос на претходната година, инфлацијата се зголеми за 3,3% во мај, што е намалување од априлскиот пораст од 3,4% и исто така под очекувањата.

Последната изјава на претставници на ФЕД забележа дека инфлацијата забележа одреден „скромен понатамошен напредок“ кон нивната цел од 2% во последниве месеци, наспроти изјавата од мај во која беше забележано дека има „недостаток“ на какви било подобрувања.

Прво намалување на стапката во септември?
Најголеми шанси на Волстрит за првото намалување на стапката е моментално септември, според фјучерсите, а тие шанси значително се подобрија по објавувањето на мајскиот CPI. Меѓутоа, за да се случи тоа, инфлацијата ќе мора да продолжи да се намалува во наредните месеци.

Официјалните лица често нагласуваат дека се „зависни од податоците“ и донесуваат заклучоци за економијата откако податоците кои се протегаат во текот на неколку месеци откриваат тренд. Нејасно е дали факторите што резултираа со пожешки од очекуваните читања на инфлацијата на почетокот од оваа година сè уште демнат во позадина, но мајскиот ИПК даде одредено олеснување.

Треба да се потврди верувањето дека компонентите што ја поттикнаа инфлацијата во првиот квартал не беа индикативни за притисоци од тековните трошоци. Извештајот на Меј обезбедува силни докази за тој фронт“, рече Мет Колар, економист во Мудис Аналитика, во белешката во средата. „ФЕД може да почека уште неколку месеци додека инфлацијата не падне дополнително“.

Претседателот на ФЕД, Џером Пауел, го задржа својот став дека централната банка најверојатно ќе ги намали трошоците за задолжување некаде оваа година, дури и по претходниот бран на разочарувачки извештаи за инфлацијата. Тој често забележува дека патот до 2% ќе биде нерамен и дека ставот на ФЕД за стабилно задржување, олеснет од силната економија, моментално е нивната најдобра стратегија додека чекаат повисоките каматни стапки да заземат подлабоко.

Економијата на САД засега останува на силна основа, вклучувајќи го и пазарот на труд бидејќи работодавците продолжуваат да вработуваат со брзо темпо. Но, непогрешливо е што некои американски потрошувачи се под притисок. Сè уште високата инфлација продолжува да внесува некои буџети, заштедите од пандемијата пресушуваат, позајмувачите продолжуваат да натрупуваат повеќе долгови, а највисоките каматни стапки во речиси четвртина век ги притискаат Американците.