Економија 11.06.2024 12:22

ФЕДЕРАЛНИТЕ РЕЗЕРВИ НА САД најверојатно двапати ќе ги намалат каматните стапки годинава, велат прогнозите

ФЕДЕРАЛНИТЕ РЕЗЕРВИ НА САД најверојатно двапати ќе ги намалат каматните стапки годинава, велат прогнозите

Федералните резерви на САД ќе ја намалат основната каматна стапка во септември и уште еднаш оваа година, според мнозинството прогнозери во анкетата на Ројтерс, која, исто така, покажа значителен ризик тие да се одлучат за само една или за ниту една.

Економистите во анкетите на Ројтерс во текот на изминатите неколку месеци останаа доследни во предвидувањето на две намалувања, за разлика од пазарите кои до минатата недела беа цени за едно, во ноември, пред да се вратат на два.

Таа промена во фјучерс облозите на ФЕД беше делумно поради тоа што официјалните податоци покажаа дека американската економија се прошири со побавно темпо во минатиот квартал отколку што беше проценето порано, иако клучните мерки за инфлација останаа лепливи.

Но, во текот на изминатите неколку месеци, претставниците на ФЕД јасно ставија до знаење дека не брзаат да ја намалат основната стапка. Некои економисти мислат дека најновата квартална проекција на ФЕД, која треба да се појави овој месец, ќе покаже две или помалку намалувања на каматните стапки за оваа година, што е намалување од многу блиску од три во март.

Функционерите на Федералните резерви можеби ненамерно се споредуваа со пилотите на авиокомпаниите кога првпат почнаа да ги зголемуваат каматните стапки со најбрзо темпо во последните 40 години, стремејќи се да „меко приземјуваат“ на американската економија со постепено забавување на растот.

Но, додека жешката инфлација продолжува да ги принудува креаторите на политиката да го одложат намалувањето на стапките, метафората продолжува да биде најдобриот начин да се опише што се случува со американската централна банка – особено сега кога службениците и каматните стапки се чини дека се заглавени во шемата на задржување.

На нивниот следен собир во јуни, Федералниот комитет за отворен пазар (FOMC) се очекува да ги остави трошоците за задолжување на највисоко ниво во последните 23 години од 5,25-5,5 проценти, каде што нивната клучна референтна стапка се одржува од јули 2022 година.

Стапките ја имитираат реалноста: исто како што помина речиси цела година откако ФЕД последен пат ги допре каматните стапки, ценовните притисоци исто така не се подобрија речиси 12 последователни месеци. Инфлацијата достигна најниско ниво во последните две години од 3 проценти во јуни 2023 година и оттогаш отскокна повисоко, допирајќи до 3,4 проценти неодамна во април. Новиот извештај што треба да се достави истиот ден со одлуката за стапката на ФЕД може да покаже дека тврдоглавоста продолжува.

Благодарение на тие изненадувања од инфлацијата, официјалните лица мораа да ги променат плановите за стапки на ист начин како што капетаните ги прилагодуваат нивните патеки на летот. Кога првпат започна годината, повеќето економисти дебатираа дали ФЕД ќе започне со намалување на каматните стапки до нивните состаноци во јуни или јули, со оглед на брзото забавување на инфлацијата. Денеска тие дебатираат дали функционерите воопшто ќе ги намалат каматите. Тоа е дури и кога некои од странските колеги на ФЕД – во Банката на Канада и Европската централна банка – веќе го започнуваат процесот на олеснување со намалување на стапките.

Сепак, речиси две третини од економистите, 74 од 116, во анкетата на Ројтерс од 31 мај до 5 јуни предвидуваа дека првото намалување на стапката на фондовите на федералните резерви на опсег од 5,00%-5,25% ќе дојде во септември. Тоа беше истиот заклучок како и минатомесечната анкета, со слично мнозинство.

Само петмина очекуваат намалување во јули, од 11 во мајското истражување, а ниту еден не предвиде намалување на состанокот за политика на 11-12 јуни. „Тие (ФЕД) се на добро место во однос на износот на ограничувањата што монетарната политика во моментов ги врши врз економијата“, рече Оскар Муњоз, главен американски макро стратег во TD Securities, кој гледа намалувања во септември и декември.

„Ниту тие не сакаат да претеруваат. Значи, додека економијата се држи, но и се нормализира, а инфлацијата продолжува да опаѓа, тогаш тие почнуваат да се олабавуваат. Тоа е повеќе калибрација на политиките, а не всушност придвижување на политиката кон порестриктивна или помалку рестриктивен став“.

Околу 60% од учесниците во најновата анкета, 68 од 116, предвидоа две намалувања за квартал-поени оваа година, главно непроменети од минатомесечното истражување.

Значително 28% малцинство економисти, 33 од 116, забележаа само едно намалување на стапката оваа година или ниту едно. Само 15 очекуваат повеќе од двајца.

Помеѓу анкетираните 21 примарен дилер, 10 очекуваа ФЕД да ги намали стапките само еднаш или воопшто да не ги намали во 2024 година.
Инфлацијата, особено ценовниот индекс на трошоци за лична потрошувачка (PCE), кој ФЕД го цели на 2%, остана покачен. Земени заедно со многу ниската невработеност, тоа го прави рано намалување на стапката на ФЕД многу малку веројатно.

Ниту една од мерките за инфлација – индексот на трошоците на животот (CPI), основниот CPI, PCE и основниот PCE – не се очекуваше да достигне 2% најмалку до 2026 година, според просечните прогнози во анкетата.
„ФЕД ќе ја зголеми својата прогноза за инфлацијата на состанокот во јуни и… би изгледало чудно да ја зголемите вашата прогноза за инфлација, а потоа брзо да ги намалите стапките“, рече Мајкл Гапен, главен американски економист во Банката на Америка, кој очекува само едно намалување годинава, во декември.

Непроменетите стапки значат дека погоните за потрошувачите остануваат исти. Стапките на финансирање на заемите и кредитните картички веројатно ќе останат високи, нагласувајќи ја важноста од плаќање на долгот со висока цена, додека штедачите сè уште имаат време да ги искористат придобивките од највисоките приноси во повеќе од една деценија.

Економистите предвидоа дека стапката на невработеност ќе остане приближно околу сегашните 3,9% барем до 2027 година, што укажува на постојана затегнатост на пазарот на трудот.

Економијата на САД, која порасна со годишно темпо од 1,3% во првиот квартал, се предвидуваше да се зголеми за 2,4% оваа година, побрзо од она што претставниците на ФЕД моментално го гледаат како неинфлаторна стапка на раст од 1,8%.