Економија 22.10.2018 23:41

Фиат ја продава својата филијала за авто-делови за седум милијарди долари

Фиат ја продава својата филијала за авто-делови за седум милијарди долари

Автомобилската компанија Фиат Крајслер Автомобили (ФЦА) соопшти дека ја продава својата фабрика за автомобили, Мањети Марели. Таа се продава на јапонскиот производител на делови за автомобили „Калсони Кансеи“ за седум милијарди долари.

Според ФЦА, тоа ќе биде седмиот по големина светски производител на авто делови со поголем географски опсег, обем и финансиска моќ, а кој исто така ќе има вкупно 200 погони во Европа, Јапонија, Јужна и Северна Америка и Азиско-Пацифичкио регион,

Во соопштението се додава дека новиот ентитет ќе се вика Мањети Марели ЦК Холдингс. Продажбата на таа филијала долго време беше планирана во рамките на стратегијата на поранешниот извршен директор на ФЦА, Серџо Маркони.