Банкарство 11.09.2023 14:54

Фич ја ревидираше прогнозата на Турција од „негативна“ во „стабилна“

Фич ја ревидираше прогнозата на Турција од „негативна“ во „стабилна“

Агенцијата за кредитен рејтинг Фич ја ревидираше прогнозата на Турција од „негативна“ на „стабилна“ и го потврди нејзиниот рејтинг „Б“.

„Ревизијата на прогнозата за стабилна го одразува враќањето на поконвенционален и конзистентен микс на политики што ги намалува ризиците за краткорочна макро-финансиска стабилност и ги намалува притисоците во платниот биланс“, велат аналитичарите на Fitch во белешката.

„Сè уште постои неизвесност во однос на големината, долговечноста и успехот на прилагодувањето на политиката за намалување на инфлацијата, делумно поради политички размислувања.

„Фич“ прогнозира дека турската централна банка ќе ја подигне својата основна каматна стапка на 35 отсто до крајот на 2023 година и ќе остане на тоа ниво во 2024 година, истовремено истакнувајќи го „високиот степен на неизвесност за идното темпо и времетраењето на затегнувањето на монетарната политика“.

Се вели дека бруто-меѓународните резерви на земјата „забележително“ закрепнале од средината на мај и се прогнозира дека тие ќе достигнат 115 милијарди долари до крајот на 2023 година и ќе останат релативно стабилни во 2024 година.

Фич прогнозираше инфлација на крајот на годината на 65%, во просек од 51,9% во 2023 година.

Исто така, предвидуваше растот на Турција да достигне 4,3% во 2023 година, пред да се забави на 3,0% во 2024 година.

Фич забележа дека „краткорочната политичка несигурност се намали“ по претседателските и парламентарните избори во мај.

„По изборите, Турција брзо почна да ги намалува тензиите со сојузниците во НАТО, ја сигнализираше својата намера да го оживее преговарачкиот процес за надградба на Царинската унија со ЕУ и продолжи да ги обновува односите со земјите во регионот“, се вели во соопштението. истакнувајќи ја дипломатската улога на земјата во војната во Украина.