Актуелно 05.04.2021 17:35

Филипче: Два- три месеци по прележувањето на Ковид-19 може да се прими вакцина

Филипче: Два- три месеци по прележувањето на Ковид-19 може да се прими вакцина

Антителата како количина не се репер за тоа дали треба да се добие вакцина или не, односно нема долна граница. Дополнително зависи од апаратот на кој се работи и институцијата. Во принцип ставот е дека после два или три месеци од прележувањето на болеста може да се прими вакцина против Ковид-19.

Ова денеска го истакна министерот за здравство Венко Филипче, кој рече дека при тоа не се само антителата доказ дека има имунитет против вирусот.

– Некогаш останува таканаречениот клеточен имунитет, а тоа значи дека веднаш кога ќе дојде повторно во контакт организмот ќе почне да лачи антитела кои во даден момент можеби се немерливи, посочи Филипче, одговарајќи на новинарско прашање по прес-конференцијата во Владата.