Економија 13.02.2024 13:40

Фунтата привлекува се повеќе трговци со валути

Фунтата привлекува се повеќе трговци со валути

Американскиот долар во моментов е водечки на девизниот пазар, но постои уште една валута која ги привлекува трговците гладни за приноси, исто како што Федералните резерви и голем број други централни банки се подготвуваат да ги намалат каматните стапки, а тоа е фунтата.

Британските потрошувачи, бизниси и креаторите на политики можеби се чувствуваат мрачно од изгледите каматните стапки во Обединетото Кралство да останат високи подолго отколку на друго место, не само затоа што инфлацијата се покажа многу попроменлива.

Но, за трговците со валути, тоа е благодет. Со 5,25%, каматните стапки во Обединетото Кралство се меѓу највисоките во економиите на Групата 10 (Г-10), со исклучок на Нов Зеланд и САД, каде што се 5,5%.

Банката на Англија е категорична дека инфлацијата е премногу над целта од 2 отсто за да ризикува предвремено намалување, а овонеделните податоци, доколку се во согласност со очекувањата, веројатно нема да го сменат курсот.

Истовремено, инвеститорите се подготвуваат за можно намалување на стапките од страна на ФЕД уште во мај, како и од Европската централна банка, додека на пазарите во развој циклусот на каматните стапки е веќе во надолна линија.

Купувањето валута со низок принос за инвестирање во валута со повисок принос – позната како „carry trade“ – е одамна воспоставен начин за искористување на разликите во каматните стапки, а со својот повисок принос, фунтата е атрактивна цел.

„Стерлингот имаше голема корист од носењето. Тоа е една од најдобрите трансакции во Г-10 бидејќи се очекува каматните стапки да останат повисоки подолго време“, изјави директорката на „XTB“, Кетлин Брукс.

Фунтата е втора валута со најдобри резултати во однос на доларот во 2023-та година по швајцарскиот франк, со добивка од 5,2% – далеку од падот од 15% во 2016-та година по гласањето за Брегзит или падот од 11% во 2022-ра година, кога поранешниот предложен буџет на премиерот Лиз Трас ги доведе британските пазари во криза.

Британскиот 10-годишен принос на обврзници (4,1%) е еден од највисоките во Г-10, втор само по 10-годишниот американски трезор и 10-годишниот државен долг на Нов Зеланд.

Всушност, премијата за принос на државните обврзници на Обединетото Кралство во однос на остатокот од Г-10 во моментов изнесува 110 базични поени, во споредба со просечните само 20 базични поени во изминатите 10 години, според податоците на „LSEG“.

Валутниот стратег на „Bank of America“, Камал Шарма, вели дека банката им препорачува на инвеститорите со седиште во фунта да размислат за зголемување на нивната заштита.

„Со една од највисоките каматни стапки во Г-10 и нашите очекувања дека Банката на Англија најбавно ќе ја нормализира политиката, теоријата ни кажува дека ова треба да биде плодна почва за надминување на валутите. Валутите кои често се користат за финансирање на трансакции, како што се јенот и швајцарскиот франк – кој изгуби 4% од својата вредност во 2024-та година – продолжуваат да имаат слаби перформанси“, напиша тој.

Еден показател за активноста на овој вид трговија се неделните позиционирани податоци од Комисијата за тргување со фјучерси на стоки на САД. Тие покажуваат дека шпекулантите заземаат долга позиција во фунта во вредност од 2,71 милијарди долари – една од најголемите во последните 10 години.

Без еврото, која е најтргувана валута во однос на доларот и може да ја наруши сликата, фунтата може да се пофали со најголема нагорна позиција во однос на зелената банкнота во Г-10, а веднаш по неа е мексиканскиот пезос, поддржан со каматна стапка од 11,25%.

Купувањето на јенот во однос на новозеландскиот долар отсекогаш било една од најпопуларните „carry trades“ заделки. Но, кивито е многу помалку течност од фунтата, што може да внесе дополнителен слој на ризик во нестабилна трговска средина.

Фунтата сочинува околу 13% од дневниот промет на девизниот пазар покажуваат најновите податоци на Банката за меѓународни порамнувања. ()