Економија 06.12.2023 13:17

Генерали Инвесмент: Инфлацијата на еврото се приближи до целта од 2%

Генерали Инвесмент: Инфлацијата на еврото се приближи до целта од 2%

Најследените берзански индекси се приближија до своите највисоки нивоа оваа година
Најследените берзански индекси ја забележаа својата петта последователна позитивна недела во првата недела од декември и се доближија до највисоките нивоа оваа година. За американскиот S&P 500, ноември беше седми најдобар месец во последните 30 години со принос од 8,9%, технолошкиот Nasdaq доби малку повеќе 10,7%.

Во САД одлични податоци за економскиот раст во третиот квартал
Одличните податоци за економскиот раст на САД, во третиот квартал беа благо ревидирани. Според ревидираната проценка, американскиот БДП треба да се зголеми за 5,2%. Ако пред една година финансиските пазари главно зборуваа за тоа дали инфлацијата може да се намали без повисоките каматни стапки во исто време да предизвикаат рецесија, сега нормализацијата на инфлацијата изгледа на дофат. Истовремено, економскиот раст е значително над долгорочниот тренд на раст. Растот главно е поттикнат од приватната потрошувачка која, според последните податоци, конечно малку успори, што ќе влијае на забавување на економскиот раст во тековниот и претстојниот квартал, но изгледите за забавување се умерени и понатаму укажуваат на меко слетување.

Евро инфлацијата во ноември се приближи до целта од 2%
Во ноември, евро инфлацијата се приближи до целта од 2%. Цените измерени со CPI беа само за 2,4% повисоки на годишна основа. Во наредните месеци општата годишна инфлација повторно благо ќе порасне поради пониската споредбена основа (на крајот на минатата и на почетокот на оваа година цените на енергетските производи значително паднаа), но трендот на ладење останува недопрен. Во исто време, има се повеќе оптимизам во однос на податоците за базичната инфлација, која не ги зема во предвид волатилните компоненти на храната и енергијата и затоа подобро ги одразува инфлаторните движења. Таа се намали од 4,2% во октомври на 3,6% во ноември. Разликите меѓу поединечните земји остануваат големи. Пет од дваесетте земји-членки на еврозоната веќе имаат инфлација под целта од 2%, вклучувајќи ги Италија, Холандија и Белгија. Од друга страна, највисока инфлација во ноември има во Словачка, каде цените пораснале за 6,9% на годишна основа, Словенија е исто така меѓу земјите со постојана инфлација од 4,9%, со оглед на тоа, може да се забележи и намалувањето на акцизите и маржите за бензин на моторни горива оваа недела.

И покрај енергетската криза, војната во Украина и пониските каматни стапки, повисокиот врв на инфлацијата покажува дека инфлацијата во Европа (главно за сметка на значително понискиот економски раст) ќе се намали до целта од 2% побрзо отколку во САД. Сепак, конечната победа над инфлацијата ќе треба да се почека. Притисоците врз растот на платите, зголемената неизвесност на енергетските пазари и геостратешките тензии се фактори кои барем привремено можат повторно да ја свртат ценовната крива нагоре.

Одличен месец за обврзници
Исклучителен месец е и за обврзниците. Со поволните податоци за инфлацијата, инвеститорите ги зголемија облозите дека водечките централни банки наскоро ќе почнат да ја олабавуваат монетарната политика. Пазарните оценки во моментов предвидуваат дека ФЕД следната година ќе ја намали основната каматна стапка за 125 базични поени или 1,25%, а веќе од март ќе почнат да ја олабавуваат монетарната политика. Јазот меѓу прогнозите на централните банкари и пазарите на тој начин се зголеми, претставниците на ФЕД го предвидуваат првото од двете намалувања во 2024 година на лето. Очекувањата за пониски каматни стапки во последните недели го вратија ветерот во едрата на шпекулативните инвестиции предводени од криптовалутите, акции со помала пазарна капитализација, недвижностите и благородните метали.

Одличната атмосфера на Волстрит малку ја расипа веста за смртта на старецот во светот на финансиите, Чарли Мунгер, кој заедно со неговиот близок соработник Ворен Бафет важи за еден од најуспешните инвеститори на сите времиња. Следењето на нивната едноставна, но вечна мудрост и принципи за инвестирање на пазарите на капитал им помогна на инвеститорите да постигнат натпросечни приноси со генерации. Откако Мунгер му се придружи на Бафет на чело на конгломератот Беркшир Хатавеј во 1978 година, акциите на компанијата пораснаа за приближно 396.182%, така што 100 долари инвестирани во Беркшир во 1978 година вредат речиси 400.000 долари денес. И покрај фактот дека Мунгер во јануари ќе требаше да го дочека стотиот роденден, тој до крајот беше вклучен во управувањето со конгломератот.

Ништо ново на пазарите во развој
Нема ништо ново на пазарите во развој. Индискиот пазар продолжува да биде најатрактивен од сите пазари во развој. Анкетите предвидуваат реизбор на Моди, што ги радува инвеститорите. Од другата страна на Хималаите, Кси и неговите политики не можат да добијат зелено светло. Довербата на потрошувачите и економската активност не покажуваат знаци на закрепнување. Спасувањето на секторот за недвижности преку банките останува на маса, но во исто време партијата предвидува дека „петолетката“ можеби повеќе нема да биде „ петолетка“ и дека поединечни провинции ќе добијат свои „пет -годишни планови“ кои ќе бидат прилагодени на поединечни региони. Ова го означува крајот на 70-годишната историја на единствениот петгодишен план. Но, сето ова останува повеќе или помалку на хартија, а инвеститорите сакаат да видат резултати, а како резултат на тоа, кинескиот пазар на капитал останува непривлечен за повеќето инвеститори.

СОВЕТИ ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ

Зголемувањето на каматите заврши. Инвеститорите се надеваат на брз пресврт во политиката на каматните стапки и на првите кратења што ќе резултираат веќе напролет. Но, овие очекувања се веројатно премногу оптимистички и каматните стапки очигледно ќе останат повисоки барем до првата половина на 2024 година. Инфлацијата рапидно паѓа, но целта од 2% сè уште не е толку блиска како што изгледа, бидејќи пресметката има свои закони, а барем на почетокот од 2024 година може да очекуваме помал скок. Пазарот на трудот останува силен, економската активност забавува, но глобалната економија останува во зоната на раст, главно поради услугите. Глобалните и американските технолошки акции се скапи и ова е главната причина зошто остануваме внимателни со инвестициите во акции, иако најновите деловни податоци ги поддржаа сегашните нивоа на акциите. Инвестициите во обврзници, главно поради врвот во циклусот на зголемување на каматните стапки и придвижувањето кон област каде приносите на обврзниците ќе бидат повисоки од инфлацијата, добиваат на привлечност. Неопходно е да се задржи долгорочен пристап со периодично зголемување на инвестициите. Глобалното диверзифицирано портфолио со комбинација од акциски фондови како што Генерали Топ Брендови, Генерали Америка и паричниот фонд Генерали Кеш Депозит, го нуди најдобриот одговор на зголемените вреднувања од една страна и забавувањето на глобалната економија од друга страна. Комбинацијата на вложувања во обврзници и акции во моментов ја претставува вистинската комбинација на принос и безбедност. Здравствениот сектор е поволно вреднуван, а во исто време се појавуваат некои добри приказни, како што е влез на вештачката интелигенција во здравството и лекот за дебелината. Обврзниците исто така можат да генерираат капитални добивки кога потребните приноси на берзата паѓаат. Иако технолошките акции се високо вреднувани, тие претставуваат остров на раст и со тоа остануваат привлечни за инвеститорите во оваа средина на успорување на глобалниот раст, бидејќи со позитивните приказни како вештачката интелигенција, тие претставуваат основа на идниот раст на економијата и берзите. Од статистичка гледна точка, кинеските акции остануваат атрактивни, но во последниве недели се акумулираат толку многу негативни вести што е малку веројатен брз пресврт на трендот, така што остануваме претпазливи и ставаме поголем акцент на Индија и нејзините инвестиции. Имено, Индија станува најатрактивна економија на пазарите во развој, со силен раст на средната класа и релативно добра правна сигурност врз основа на англосаксонското законодавство и демократски избраните владини претставници. Може да се каже дека Индија сè повеќе ја имитира приказната за брзиот раст на Кина од почетокот на милениумот. ()