Банкарство 11.12.2023 08:08

Геополитиката и централните банки ги зголемуваат цените на златото во 2024-та

Геополитиката и централните банки ги зголемуваат цените на златото во 2024-та

Цените на златото достигнаа ново рекордно ниво оваа недела по бурната 2023-та година, а според Светскиот совет за злато (WGC), комбинацијата на геополитички тензии и континуираното купување на централните банки треба да доведат до тоа побарувачката да остане еластична следната година.

Во понеделникот, жолтиот метал ја проби границата од 2.100 долари/тројска унца, а потоа благо попушти, а цените на самото место во петокот рано се движеа околу 2.030 долари/тројска унца.

Во својот извештај за изгледите за злато за 2024-та година објавен во четвртокот, Светскиот совет за злато забележа дека многу економисти сега очекуваат „меко приземјување“ во САД – Федералните резерви ќе ја вратат инфлацијата на целта без да предизвика рецесија – што би било позитивно за глобалната економија. Трговското тело, кое ги претставува компаниите за ископување злато, забележа дека историските меки услови за слетување „не биле особено атрактивни за златото, што доведува до малку негативни просечни приноси“.

„Сепак, секој циклус е различен. Овој пат, зголемените геополитички тензии во клучната изборна година за многу големи економии, заедно со континуираното купување на централните банки, може да обезбеди дополнителна поддршка за златото“, нагласува „WGC“.

Стратезите на организацијата забележуваат и дека „мекото приземјување“ за кое станува збор никако не е сигурно, додека глобалната рецесија сè уште не е исклучена.

„Ова треба да охрабри многу инвеститори да држат ефективни инструменти за хеџинг, како што е златото во нивните портфолија“, велат од „WGC“.

Двата најзначајни настани кои ја поддржаа побарувачката на злато во 2023-та година беа колапсот на банката во Силиконската долина и нападот на Хамас врз Израел, потенцираат од „WGC“, проценувајќи дека геополитичките настани додадоа меѓу 3 и 6% на неговата цена во текот на годината.

„И за една година со важни глобални избори, вклучително и во САД, ЕУ, Индија и Тајван, потребата на инвеститорите за заштита на портфолијата веројатно ќе биде поголема од вообичаеното“, објаснуваат аналитичарите во извештајот, гледајќи ја 2024-та година.

Сите очи се вперени во ФЕД

Главниот пазарен стратег на „WGC“, Џон Рид, изјави за „CNBC“ дека цените на златото најверојатно ќе останат во нивниот сегашен опсег, но ќе бидат нестабилни следната година. Тој очекува тие да реагираат на одделни економски податоци кои ја информираат веројатната траекторија на политиката на ФЕД додека не се случи првото намалување на каматните стапки.

Пазарите во моментов го очекуваат првото намалување за 25 базични поени на стапката на федералните фондови веќе во март следната година.

Додека намалувањето на каматните стапки генерално се смета за добра вест за златото (бидејќи паѓаат приносите во готовина, а штедачите гледаат на други инвестиции со висок принос), Рид нагласува дека два фактори може да значат дека „очекуваното олеснување на каматната политика може да испадне помало нахакан на златото отколку што првично изгледа“.

Прво, ако инфлацијата падне побрзо од каматните стапки – како што во голема мера се очекува – тогаш реалните каматни стапки ќе останат високи. И второ, понискиот раст од очекуваниот може да влијае на побарувачката на злато кај потрошувачите.

Купувањето на централните банки ќе продолжи

Според Светскиот совет за злато, уште еден фактор кој го поддржува жолтиот метал во иднина ќе биде неговото натамошно купување од централните банки. Тие беа главен извор на побарувачка на глобалниот пазар на злато во последните неколку години, а 2023-та година веројатно ќе биде рекордна година. „WGC“ очекува ова да продолжи во 2024-та година.

Рид дури коментираше дека организацијата била изненадена од значителното зголемување на набавките од централните банки во 2022-ра година и дека ова темпо на набавки продолжило и оваа година.

Во својот извештај, „WGC“ проценува дека побарувачката на централната банка придонела 10% или повеќе за силните перформанси на златото во 2023-та година, и забележува дека дури и ако 2024-та година не ги достигне истите нивоа, купувањата над годишниот просек сепак повторно, тие треба да понудат дополнителен поттик на цените на благородни метали.

„Моето сопствено очекување е дека централните банки повторно ќе го предводат пазарот на злато во 2024-та година, но мислам дека би било преоптимистички од нас да кажеме дека ова ќе биде уште една рекордна година“, заклучи Рид. ()