Економија 05.09.2023 10:10

Германија ги намалува даноците за корпорациите

Германија ги намалува даноците за корпорациите

Владејачката коалиција во Германија по неколкунеделни дискусии донесе одлука за намалување на даноците за корпорациите во вредност од седум милијарди евра.

Претходните обиди за донесување вакви мерки, наречени Закон за можности за раст, не беа успешни поради противењето на министерката за семејство од редовите на Зелените, Лиза Паус.

Пакет за период од четири години
Таа побарала дополнителни 12 милијарди евра за нов проект за детски суплементи, пренесува Танјуг.

Пакетот беше усвоен за периодот од следните четири години.

Според предлог-законот, во првата година тој ќе предизвика пад на даночните приходи од 2,6 милијарди евра за сојузната влада, 2,5 милијарди евра за владите на сојузните држави и 1,9 милијарди евра за општините.