Мозаик 31.10.2018 18:43

Германија го зголеми минималниот надомест на 9,19 евра за час

Германија го зголеми минималниот надомест на 9,19 евра за час

Германската Влада денеска донесе одлука за зголемување на минималниот надомест за еден час работа, кој од почетокот на следната година ќе изнесува 9,19 евра, пренесоа медиумите.

Германската Влада денеска донесе одлука за зголемување на минималниот надомест за еден час работа, кој од почетокот на следната година ќе изнесува 9,19 евра.
Министеерот за финансии Олаф Шолц бара зголемување на минималецот на 12 евра.
„Мислам дека минималната саатница од 12 евра во целост е соодветна“., напиша Олаф од Социјалдемократската партија во текст објавен во весникот „Билд“. Тој ги советува германските работодавачи „да не штедат на плати“.
СДП која е заедно со ЦСУ во Владата веќе подолго време бара зголемување на минималецот на 12 евра. Германската Влада автоматски го зголемува минималниот надомест по препораки на Комисиата за минимална сатница во која се претставници на работодавачи и синдикати. Од 1 јануари 2020 година минималниот надомест би требало повторно да се зголеми на 9,35 евра.