Економија 31.05.2018 11:42

Германија итно продаде криптовалути поради високата нестабилност

Германија итно продаде криптовалути поради високата нестабилност

Високата нестабилност на крипто-пазарот изгледа дека не ги загрижува само инвеститорите, туку и властите ширум светот.

Поради загриженоста за паѓање на цените на криптовалутите, германските обвинители презедоа итна продажба на конфискуваните виртуелни валути во вредност од повеќе од 12 милиони евра.

Весникот „Der Tagesspiegel“ објави дека Обвинителството на Баварија издаде наредба да започне со продажбата на 20-ти февруари, оваа година. Во тоа време, цената на биткоинот се поврати на ниво од околу 10.000 долари, откако претходно падна на 5.947 долари на 6-ти февруари, објави „CoinDesk“.

И покрај одлуката, сепак, продажбата на конфискуваните дигитални средства траеше 2 месеци. Така, 1.312 биткоини, 1.399 биткоин кеш, 1.312 биткоин голд и 220 етер беа продадени на криптопазарот како дел од над 1.600 трансакции.

Криптовалутите беа конфискувани за време на две истраги на Баварската провинциска агенција за компјутерски криминал. Сепак, обвинителството сè уште не поднело обвиненија во двата случаи.

Сепак, според германскиот закон, властите имаат право да продаваат конфискувани средства за време на истрагата со што ризикува да ја загуби нивната вредност, пишува „Der Tagesspiegel“.

„Откако сите криптовалути се изложени на ризик од силно двоумење кај цените или дури целосна загуба, Баварската централна канцеларија за ваков криминал нареди итна продажба“, се наведува во соопштението од обвинителството.

На крајот на минатата година службата за криминал на германската покраина Хесен исто се залага со продажба на 126 конфискувани биткоини кои биле придобиени во процесот на бројни истраги во последните неколку години.

Во тоа време цената на биткоинот го достигна максимумот, нивото од околу 20.000 долари, што доведе до продажната цена од речиси 2.3 милиони долари.