Економија 27.07.2018 11:49

Германија ќе добие 20% помалку пари од европските фондови

Германија ќе добие 20% помалку пари од европските фондови

Парите за Германија од европските фондови во новата повеќегодишна финансиска рамка ќе бидат пониски за околу 20%, соопшти „EurActiv“. Изданието се повикува на официјален одговор од федералната влада на прашање на „Зелените“.

Во новиот програмски период, земјата ќе добие 17,6 милијарди евра годишно.

Една од областите каде што се очекува намалување е кофинансирањето на проектите.

Во моментов, европските фондови можат да кофинансираат помеѓу 50% и 85% од вредноста на проектите. За промена, богатите региони во Германија ќе можат да добијат до 15% средства од европските фондови.

Во документот се наведува дека кратенката ќе е „болна“, но можеше да биде и „потешка“, а сега сите германски покраини ќе имаат пристап до европски средства, дури и најбогатите. Покрај тоа, транзиционите региони, главно во источните делови на земјата, ќе се шират.

Надвор од оваа дефиниција, ќе остане само регионот на Лајпциг. Значи овие провинции ќе имаат право на повисоки субвенции.

Всушност, оваа промена е важен знак – посиромашните региони да добиваат 105 евра по лице годишно, а поразвиените по 18 евра.

Парите во европскиот буџет ќе се намалат со тоа што Велика Британија ќе излезе од ЕУ. Според Европската комисија, средствата ќе бидат намалени за 7%. Брисел планира да ги намали парите за некои политики, но другите ќе бидат распределени за друго, вклучително и борбата против миграцијата.