Економија 17.11.2023 11:30

ГО НАДМИНА ЕВРОТО, МУ СЕ ДОБЛИЖИ НА ДОЛАРОТ: Евтиниот јуан стана втората по големина валута во меѓународната трговија

ГО НАДМИНА ЕВРОТО, МУ СЕ ДОБЛИЖИ НА ДОЛАРОТ: Евтиниот јуан стана втората по големина валута во меѓународната трговија

Глобалните компании прават поволна линија за должничките пазари на Кина, издавајќи рекордни количини на обврзници деноминирани во јуани и позајмувајќи силно од банките на копното, капитализирајќи ги најниските каматни стапки на јуани, бидејќи трошоците за финансирање на други места скокаат.

Компаниите и банките собираат рекордни износи на готовина преку обврзници на јуани издадени во Кина и во Хонг Конг, познати како панда и дим сам обврзници.

ИМ ЈА БАРААТ ВАЛУТАТА, ИМ ЈА ИЗБЕГНУВААТ ЕКОНОМИЈАТА

Напливот на нивното задолжување од кинеските банки го катапултираше јуанот над еврото и стана втора по големина валута што се користи во глобалното трговско финансирање, обезбедувајќи исполнување на амбициите на Пекинг да го интернационализира јуанот.

Глобалната јагма за позајмување од Кина е контрадикторна, бидејќи меѓународните инвеститори ја избегнуваат втората по големина економија во светот поради загриженоста за геополитичките тензии и слабиот раст, вели Фиона Лим, виш стратег за FX во Maybank. „Иако основната приказна не е привлечна за кинеските инвеститори кои бараат раст, депрецијацијата на јуанот, како и намалувањето на стапката резултираат со многу поевтини трошоци за задолжување“, рече Лим.

Странските компании, како што се германскиот производител на автомобили BMW и Crédit Agricole S.A, како и единиците на кинески фирми во странство, собраа рекордни 125,5 милијарди јуани (17,33 милијарди долари) продавајќи обврзници за панди во периодот јануари-октомври, што претставува скок од 61 отсто во однос на истиот период минатата година. .

Националната банка на Канада собра 1 милијарда јуани од продажбата на тригодишна обврзница за панда по купон од 3,2 отсто на крајот од минатиот месец, што е поволна цена во споредба со стапките од 4,5 отсто дома.

Издавањето на обврзници со слаб износ во Хонг Конг, исто така, достигна рекордно високо ниво, зголемувајќи се за 62 отсто од пред една година на 343 милијарди јуани во текот на првите осум месеци. Издавањето заеми во јуани во градот исто така порасна.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИЗАЦИЈА НА ЈУАНОТ

За Кина, растечкиот удел на јуанот во глобалното финансирање претставува еден од нејзините главни приоритети за интернационализација, иако неодамнешниот наплив на активност се чини дека беше претежно за домашна употреба.

„Обврзниците на панда постојано ја промовираат функцијата на ренминби како валута за финансирање“, се вели во извештајот на Народната банка на Кина (PBOC) минатиот месец. Тоа ги мотивираше банките да позајмуваат на офшор фирми и дозволи поширока употреба на јуанот надвор од Кина.

Уделот на јуанот како глобална валута во трговското финансирање скокна на 5,8 отсто во септември од 3,91 отсто на почетокот на годината, надминувајќи го еврото за прв пат, според SWIFT. Системот за меѓународни плаќања доминира во сообраќајот на акредитиви – форма на краткорочно финансирање што ја олеснува трговијата.

Но, тој сепак едвај ја намалува доминацијата на доларот од 84,2 отсто. Неколку мерачи за интернационализација на јуанот – вклучително и тракерот на Standard Chartered Bank кој ја мери глобалната употреба на јуанот и прекуграничниот индекс на јуани на Банката на Кина (CRI) – сите достигнаа рекордни максимални вредности оваа година.

ПРЕРАНО ЗА СЛАВЕЊЕ

Сепак, аналитичарите укажуваат на ограничената употреба и циркулација на приходите од меѓународните јуани обврзници досега, и велат дека е прерано да се труби интернационализацијата.

Германскиот производител на автомобили Volkswagen Group изјави за Ројтерс дека ќе ги користи своите инаугуративни 1,5 милијарди јуани од обврзниците на панда само за својот бизнис во Кина.

Групацијата Мерцедес-Бенц, исто така, планира да ги користи приходите од обврзниците за панди за поддршка на бизнисот со лизинг на автомобили во Кина.

Интернационализацијата на јуанот „не оди толку добро како што сугерираат насловните бројки“, рече Марк Вилијамс, главен економист за Азија во Капитал економикс. „Сè уште е случај дека повеќе од половина од прекуграничните трансакции со користење на јуани се меѓу копното и Хонг Конг. Ова е многу локална форма на интернационализација“.

Лим на Мајбанк се согласува. „Треба да внимаваме на прекуграничните трансакции што се меѓу Кина и Хонг Конг наспроти Кина и остатокот од светот“.

Во рамките на трговските финансии и плаќањата, употребата на јуанот е во голема мера ограничена на земјите во развој пријателски на Кина, како што се оние што се приклучуваат на нејзината иницијатива „Појас и пат“. „Има пораст на употребата на јуанот за решавање на трговијата, но само во рамките на одредени билатерални канали: земји како Русија, Аргентина, Пакистан и Нигерија“, рече Вилијамс.

Земјите кои се геополитички усогласени со САД „не покажуваат подготвеност да се префрлат на користење на јуанот. Тоа сугерира дека глобалната употреба на јуанот во трговијата ќе достигне низок плафон“.