Актуелно 06.12.2023 14:09

Го зголемуваат данокот – СЗО повикува алкохолот да поскапи

Го зголемуваат данокот – СЗО повикува алкохолот да поскапи

Светската здравствена организација повикува на зголемени даночни стапки за алкохолните и засладените пијалоци.

Светската здравствена организација (СЗО) денеска ги повика властите ширум светот да ги зголемат даноците за алкохолните пијалоци и слични производи кои во моментов не се оданочуваат, како виното во одредени европски земји.

Пијалоците кои содржат шеќер, исто така, треба да се оданочуваат со повисоки стапки, објави СЗО, наведувајќи го фактот дека секоја година 2,6 милиони луѓе умираат од консумирање алкохол, а околу осум милиони луѓе умираат од нездрава исхрана, пренесува Ројтерс.

Оданочувањето на таквите производи со повисока стапка ќе создаде поздрава светска популација, рече Ридигер Крех, директор за промоција на здравјето во СЗО.

„Ова би имало позитивен ефект врз целото општество, би довело до намалување на болестите и би ги зголемило приходите на властите за обезбедување јавни услуги“, рече Крех и додаде дека оданочувањето на алкохолот со повисоки стапки може исто така. води кон спречување на насилство и сообраќајни несреќи.

Денес, СЗО објави и „прирачник за даноци на алкохол“, во кој се наведува дека повеќето даноци за алкохол во светот се „ниски и не се оптимално дизајнирани“, како и дека виното воопшто не се оданочува во 22 земји во светот. најмногу во Европа.

Според податоците на СЗО, консумацијата на алкохолни пијалоци е најчеста причина за повеќе од 200 болести и повреди, вклучувајќи некои видови на рак, цироза на црниот дроб и многу кардиоваскуларни заболувања.