Актуелно 25.06.2024 11:01

Грозје имаме, ама млади берачи немаме – лозарите ги фаќа паника

Грозје имаме, ама млади берачи немаме – лозарите ги фаќа паника

Со приближувањето на сезоната за берба на грозје, лозарите во Македонија се соочуваат со сериозен предизвик: недостиг на работна сила.

Голем дел од помладите сезонски работници, кои традиционално биле стожерот на оваа сезонска активност, планираат да заминат во соседните земји, особено во Италија, каде што веќе се одобрени дозволи за илјадници сезонци за берба на грозје и јаболка.

Оваа масовна миграција на работна сила ја става под знак прашање способноста на локалните лозари да соберат својата реколта.

Иако некои се надеваат дека постарите работници од околните села ќе можат да ги пополнат празнините, останува неизвесно дали оваа група ќе може да го задоволи потребното барање за работна сила.

„Секоја година е сè потешко да најдеме луѓе кои се подготвени да работат во лозјата. Младите сакаат подобри можности и поголеми плати кои ги нудат другите земји”, ни изјави лозар од Кавадарци.

Владата и соодветните агенции разгледуваат различни стратегии за да се справат со овој проблем, вклучувајќи и потенцијално воведување на подобри услови за работа и плати за да се задржат работниците.

Сепак, со оглед на временските рамки и брзината на развој на ситуацијата, се чини дека сезоната за берба на грозје ќе биде тест за отпорноста и иновативноста на аграрниот сектор во земјата.

Инаку, најголем дел од земјоделците од Македонија ќе работат во областите на Верона, Фриули, Трентино, Пиемонт, Емилија Ромања и Ломбардија за бербата на грозје, јаболка…