Живот 20.11.2023 10:30

Хонда поради дефект повлекува 250.000 автомобили во САД

Хонда поради дефект повлекува 250.000 автомобили во САД

Хонда повлекува речиси 250.000 возила поради дефект во производството што може да го оштети моторот, јавува Си-Ен-Ен.

Според известувањето што производителот на автомобили го поднесе до американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата во четвртокот, дел од моторите на моделите Акура и Хонда е неисправен и може да предизвика „неправилно функционирање или застој на моторот додека возите, зголемувајќи го ризикот од пожар, судар или повреда“.

Повлекувањето ги вклучува моделите Акура ТЛХ 2015-2020 и МДХ 2016-2020. Потенцијално се погодени и Хонда Одисеј од 2018 и 2019 година, Пилотс од 2016, 2018 и 2019 година и Риџлајн производени помеѓу 2017 и 2019 година.

Ова е 14-то повлекување автомобили на Хонда оваа година и петто најголемо досега. Со ова отповикување, бројот на возила на Хонда повлечени во 2023 година е повеќе од три милиони.

Хонда соопшти дека сопствениците ќе бидат известени со писмо на почетокот на јануари и дилерите ќе ги проверуваат, поправаат и заменуваат моторите бесплатно.

() ()