Економија 29.01.2024 10:19

Хрватска полна со огласи за работа, еве што се бара за плата од 1300 евра

Хрватска полна со огласи за работа, еве што се бара за плата од 1300 евра

Бројот на регистрирани агенции за увоз, вработување и сместување на странски работници во Хрватска надмина 600, но тоа не се единствените канали преку кои странската работна сила пристигнува во оваа земја. Со внесување на термините „работа во Хрватска“ во пребарувањето „ТикТок“, резултатите се илјадници видеа на кои граѓаните ги повикуваат странците да дојдат во „ветената земја“, пренесува Јутарњи лист.

– Итно вработување во Хрватска! Ограничен број на места! Нема интервју за работа!, натписите на видеата се украсени со шарени рамки.

Поголемиот дел од снимките се на толку лош англиски што е невозможно да се утврди дали се работи за англиски или некој азиски дијалект со случајно слушање. Но, има и такви кои доста течно комуницираат за кои работни места се бараат работници, какво е работното време, колкава е платата и слично.

Доколку ја погледнете понудата за работа на веб-страницата на Хрватската служба за вработување, односно на берзата, огласот за вработување ќе изгледа отприлика вака: чистачка, потребен број работници, име на работодавачот и рок за пријавување на позиција. Рекламите на странските агенции, за кои нема потврда дека воопшто се агенции, се малку поинакви.

– За работа чистачка во хотел со пет ѕвездички се бараат само жени, тие мора да се Филипинки и да се помлади од 30 години – стои на фотографијата објавена на Фејсбук.

Во описот тие наведуваат дека „нудат можност за промена на животот и ги покануваат исклучиво Филипинките да не ја пропуштат можноста за вработување во една од најдобрите туристички дестинации украсени со неверојатни природни убавини, средновековна архитектура и извонредна храна“. Најдобро од се, искуство и интервју за работа не се потребни.

Кога во коментарите на една таква филипинска агенција се покрена дискусија за возраста на вработените, агенцијата им одговори на љубопитните дека условот до 30 години го поставила компанијата за која бараат работници. Имено, можно е тоа навистина да е така бидејќи работодавачот во Хрватска е ослободен од плаќање придонеси на петгодишна основа доколку работникот е вработен на неопределено време пред да наполни триесет години.

По доза на расна, полова и возрасна дискриминација, наведени се сите можни контакти, вклучувајќи неколку броеви на WhatsApp и е-пошта каде што потенцијалните кандидати можат да аплицираат за работата. Доколку работникот одлучи дека е премногу труд, може едноставно да кликне на профилот на агентот чиј опис содржи формулар за апликација за сите можни работни места и ќе му биде доделено соодветно работно место според неговото искуство и образование.

Судејќи според содржината на TikTok, недостигаат келнери, готвачи, чистачи, помошници во кујна, медицински техничари, електричари, возачи, водоводџии и физиотерапевти. Услов за некои работни места е претходно работно искуство, а задолжителни услови се: основно познавање на англискиот јазик и добра физичка подготвеност.

Како голем плус го наведуваат платеното сместување за работниците, а да не зборуваме за бројните цимери со кои работниците во Хрватска најчесто ги делат собите и креветите на спрат за да не се потроши ниту едно парче простор. Друга предност се смените од „само десет часа“ за многу високи плати до 1.000 евра. Некаде платите одат и до 1.300 евра, но најчесто се околу 700 евра.

Иако целата оваа ситуација на просечниот Хрват му звучи како хорор приказна, некои од објавените видеа имаат повеќе од милион прегледи, десетици илјади лајкови и илјадници коментари во кои потенцијалните работници се пријавуваат за работа и бараат дополнителни информации.

На работниците им ветиле и работни дозволи, а постои теорија дека агенциите од азиските земји директно контактираат со хрватските компании и им ги плаќаат трошоците за изработка на работни дозволи. Во замена, странските работници од трети земји плаќаат неколку илјади евра за да добијат европски хартии, а често се задолжуваат во матичните земји, пишува Јутарњи.хр. ()