Економија 11.07.2024 08:14

Хрватски „Вартекс“ по 106 години постоење оди во стечај, сите работници ќе бидат отпуштени

Хрватски „Вартекс“ по 106 години постоење оди во стечај, сите работници ќе бидат отпуштени

Постарите од нас сигурно се сеќаваат од каде ги купувавме тогаш екстремно популарните Levi ‘s 501 фармерки. Тоа беше хрватската компанија Вартекс, за која од хрватските медиуми стигна една неубава инмформација, а таа е дека фабриката ќе оди во стечај. Но, ако воопшто има добра вест, таа е дека стечајниот управник ќе го врати производството, а со тоа и работниците, кои претходно ќе добијат откази.

Хрватски Пословни дневник пишува дека вработените во Вартекс и дале поддршка на Управата за отпочнување на стечајот на текстилната компанија од Вараждин, изјави за Хина претседателот на управата на Вартекс, Карло Копрек, кој одржал состанок со вработените.

„Работниците застанаа зад одлуката стечајот што поскоро да почне затоа што тоа е единствениот начин работниците да поминат што подобро, да им бидат исплатени заостанатите плати, но и по доаѓањето на стечајот управник, тој има основа за продолжување на бизнисот“, рече Копрек.

Така, откако Надзорниот одбор во петокот даде согласност на управата да покрене стечај, тоа го сторија и работниците денеска, па управата наскоро ќе поднесе барање за поведување стечај, а не да чека тоа автоматски да се случи, односно да се случи Финансиска агенција (Фина) по 120 дена по блокирањето на сметката на компанијата, да поднесе предлог за поведување стечај. Како што изјави Копрек во саботата, сметката на Вартекс е блокирана повеќе од 60 дена.

Сите работници отпуштени

Како што објаснува Копрек, кога ќе пристигне, стечајниот управник ќе ги отпушти сите работници во истиот момент и има рок од 30 дена да ја утврди точната висина на приходите на компанијата, а врз основа на овие податоци ќе ги повика работниците назад и ќе го зголеми производството.

„Значи, во зависност од тоа колку приходи има, така ги повикува работниците да се вратат на работа. Ова е нешто што е поврзано со стечајниот управник. Во случајот со Вартекс, сите работници сигурно ќе продолжат да работат бидејќи се работи за приходи од кои може да се финансира компанијата, а без производство нема малопродажба, па сигурно ќе продолжат со производство што би одговарало на поголемиот дел од таа малопродажна мрежа“, рече Копрек.

Тој објаснува дека сите работници кои ќе бидат отпуштени во стечајна постапка ќе добиваат плата од Агенцијата за осигурување на побарувањата на работниците (АОРТ), а ќе имаат и право, додава, на надомест од хрватската служба за вработување во висина од 70 проценти на нивните плати.

Копрек вели дека можел да поднесе предлог за отворање стечај без согласност на работниците, но не сакал да го стори тоа бидејќи интересите на работниците се на прво место.

„Да одевме на втората опција, отворање стечај по 120 дена (блокирање на сметки), многу веројатно ќе резултираше со тоа што малопродажната мрежа повеќе немаше да може да функционира и да ги плаќа тековните обврски и автоматски работниците немаше од каде да земаат плата“, рече тој.

Дополнително, стечајниот управник би имал многу мала основа за продолжување на производството.

„Вартекс е премногу силен бренд за да исчезне токму така и верувам дека има основи од кои може да продолжи бизнисот“, смета Копрек.

Тој објасни и како кога ќе пристигне, стечајниот управник станува и ново раководство на компанијата. Но, ако ви треба помош, јас сум секогаш на располагање“, заклучи Копрек.