Економија 21.02.2024 12:34

„HSBC“ објави рекордна добивка, но не успеа да ги исполни прогнозите

„HSBC“ објави рекордна добивка, но не успеа да ги исполни прогнозите

Британската банка „HSBC“ објави рекордна годишна добивка што не ја надминува прогнозите на аналитичарите бидејќи зголемувањето на нејзината заработка од повисоките каматни стапки беше засенето од големото наплата од 3 милијарди долари на нејзиниот удел во кинеска банка.

„HSBC“, која има пазарна капитализација од 160 милијарди долари, во средата објави добивка пред оданочување од 30,3 милијарди долари за 2023-та година, што е за 78% повеќе од добивката од 17,5 милијарди долари една година порано.

Резултатите беа полоши од просечната проценка на брокерот составена од „HSBC“ за профит од 34,1 милијарди долари.

Британскиот кредитор планира уште 2 милијарди долари откуп на акции и рече дека ќе разгледа специјална дивиденда од 0,21 долари по акција во првата половина на 2024-та година, откако ќе ја заврши продажбата на својата канадска единица.

Сепак, рекордната годишна добивка беше засенета од отпишувањето на акциите на „HSBC“ во Кинеската банка за комуникации од 3 милијарди долари.

„HSBC“ соопшти дека отпишувањето на нејзиниот удел во „BoCom“ е направено по прегледот на веројатните идни готовински текови на кинеската банка и изгледите за растот на заемите и каматните маржи во услови на потресено од очекуваното економско закрепнување на Кина.

Тоа доаѓа откако конкурентот „Standard Chartered“ отпиша речиси 1 милијарда долари од сопствениот удел во кинеската банка во октомври, бидејќи зголемените загуби од заемите го притиснаа профитот на заемодавците.

„Закрепнувањето на Кина од повторното отворање (по пандемијата Ковид-19) беше потешко од очекуваното, но нејзината економија порасна во согласност со годишната цел од околу 5% во 2023-та година“, рече претседателот Марк Такер во изјавата.

Најголемиот европски заемодавач рече дека и понатаму е внимателен во поглед на изгледите за кредитниот раст во првата половина на 2024-та година, во услови на забавување на економскиот раст во многу економии каде што инфлацијата опстојува.

Бонусниот фонд на „HSBC“ се зголеми на 3,8 милијарди долари од 3,4 милијарди долари претходната година, што е одраз на подобри резултати, а банката ќе започне нова шема со променлива плата за помладите и средните менаџерски кадри.

Банката со седиште во Лондон објави четврта привремена дивиденда од 0,31 долари по акција, со што вкупната дивиденда за 2023-та година достигна 0,61 долари по акција. ()