Економија 22.09.2023 12:36

И ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ГРЕАТ СО ВЛАДИНА ПОМОШ: Годишно само за струја и плин даваат над 3.500 евра!

И ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ГРЕАТ СО ВЛАДИНА ПОМОШ: Годишно само за струја и плин даваат над 3.500 евра!

Струјата и гасот се скапи. Со цел да ги растерети граѓаните, владата во Германија воведе ограничување на цените на енергенсите. Оваа мерка треба да се применува „најдоцна до 30 април 2024 година“. Но, што ако ограничувањето на цената важи само до крајот на годината? Колкав би бил финансискиот товар за потрошувачите? Ова сега го утврди порталот за споредба Verivox.

За просечно домаќинство (годишна потрошувачка 4.000 киловат часови (kWh)), трошоците за енергија изнесуваат 1.448 евра (од август 2023 година), според податоците на Verivox. Доколку престане да важи ограничувањето на цените на енергијата, трошоците би се искачиле на 1.504 евра – што е зголемување на цената за 3,9 отсто или 56 евра, пишува магазинот „Феникс“.

Според пресметките на споменатиот портал, доколку домаќинствата се клиенти на локални основни добавувачи, товарот би бил уште поголем без ценовни ограничувања. „Тука трошоците за струја би се искачиле од сегашниот просек од 1.744 евра на 1.896 евра. Тоа одговара на пораст од 8,7 отсто или 152 евра“.

Во просек, едно домаќинство троши околу 20.000 kWh гас годишно. Како што тврди Verivox, ова денес ги чини потрошувачите 2.201 евро. Но, само благодарение на кочницата на цените на бензинот. Доколку се изостави оваа мерка, трошоците би се искачиле на 2.374 евра – тоа би резултирало со дополнително финансиско оптоварување од 173 евра годишно (7,9 отсто), според пресметките на Verivox.

Како и со електричната енергија, без ограничувања на цените на бензинот, поскапувањето би било уште поголемо, особено за добавувачите со домашни стандарди. Наместо досегашните 2.588 евра за 20.000 kWh, сега трошоците би биле 3.037 евра. Тоа е за 17,3 отсто повеќе (449 евра).

Поради ценовните ограничувања, многу потрошувачи „повеќе немаат увид во реалните тарифни трошоци“, па не знаат колку високата потрошувачка всушност претставува финансиски товар. Ова може да стане особено проблематично кога ќе истече ограничувањето и кога домаќинствата ќе се соочат со реални трошоци за енергија. Резултатот може да биде екстремно високи дополнителни плаќања и доплати.

Затоа, важно е да внимавате на сопствената потрошувачка на електрична енергија и гас и да преземете соодветни мерки за заштеда. За пресметување на споменатите податоци се користени просечните трошоци за струја и гас од базата на Verivox, пишуваат германските медиуми.