Економија 18.01.2024 12:01

И кафето ќе оди курбан поради кризата во Црвеното Море

И кафето ќе оди курбан поради кризата во Црвеното Море

Трошоците за европските пржилници за кафе вртоглаво пораснаа поради кризата во Црвеното Море, принудувајќи ги да бараат нови извори на стоката, предупредуваат трговците со кафе и аналитичарите, информира Н1.

Цените на товарот за контејнери на линијата Азија-Европа скокнаа за околу 150 отсто. Бродовите што превезуваат зрна кафе од Виетнам и Индонезија го заобиколуваат Црвеното Море, кое е цел на јеменските Хути, и патуваат околу Кејп Добрата надеж, поради што стоката пристигнува во Европа околу три недели доцна.

Затоа, пржилниците се принудени да бараат други производители, вклучувајќи ги Бразил и Уганда. Брокерите велат дека тоа предизвикало раст на големопродажните цени, што значи повисоки трошоци за печењата.

„Гледаме пад на новите нарачки (од Европа) бидејќи клиентите сносат (повеќе) трошоци за испорака“. Многу сме загрижени. Во овој период од годината, извозот на кафе обично го достигнува врвот“, рече извршниот директор на еден од најголемите извозници на кафе во Виетнам, кој сакаше да остане анонимен.

Тој забележува дека околу 60 отсто од кафето од Виетнам оди во Европа. Проблемите со недостигот на контејнери само ќе се интензивираат и ќе достигнат размери слични на оние во екот на пандемијата на Ковид-19, предупредуваат трговците. Трговец со седиште во Европа верува дека ризикот од раст на цените на робуста на долг рок поради пречки во транзитот низ Црвеното Море не е голем.

„Нарушувањата ги поддржуваат цените на краток рок, но од среднорочна и долгорочна перспектива, тие се само стопирања. Има кафе и ќе стигне до целта“, рече тој.

()