Живот 28.05.2024 11:50

Илон Маск најави „гигафабрика“ за унапредување на Грок четботот

Илон Маск најави „гигафабрика“ за унапредување на Грок четботот

Наречен „гигафабрика за компјутерска моќ“, овој суперкомпјутер треба да биде готов до есента 2025 година и ќе користи десетици илјади графички процесори NVIDIA H100, кои чинат милијарди долари.

Маск рече дека третата верзија на chatbot Grok ќе бара најмалку 100.000 графички процесори, што е пет пати повеќе од сегашните 20.000 графички процесори што се користат за обука на верзијата Grok 2.0. Планираниот кластер на графички процесори ќе биде најмалку четири пати поголем од сè што моментално се користи од конкурентите на xAI, според извори блиски до компанијата.

Тековната верзија на Grok chatbot, верзија 1.5, лансирана во април оваа година, веќе може да обработува визуелни информации како фотографии и дијаграми, покрај текстуалните податоци. На почетокот на овој месец, X започна да објавува вести генерирани со вештачка интелигенција за премиум корисниците, напојувани од Грок.