Економија 19.10.2023 08:55

Инфлацијата во ЕУ падна на 4,9 отсто, храната и услугите продолжуваат да поскапуваат, енергијата поевтинува

Инфлацијата во ЕУ падна на 4,9 отсто, храната и услугите продолжуваат да поскапуваат, енергијата поевтинува

Годишната инфлација во еврозоната во септември падна на 4,3 отсто, од 5,2 отсто претходниот месец, објави Евростат, статистичката агенција на Европската унија. Во ЕУ инфлацијата е малку повисока во септември и изнесува 4,9 отсто, што е намалување за еден процентен поен во однос на годишната инфлација во август.

Највисока инфлација во ЕУ во септември има Унгарија – 12,2 отсто, потоа Романија со 9,2 отсто и Словачка со девет отсто. Од другата страна на скалата е Холандија, која во септември беше во дефлација, со цени за 0,3 отсто пониски во однос на истиот месец лани.

Во Данска и Белгија инфлацијата е 0,6 отсто, односно 90,7 отсто.

Во септември, најголем придонес во вкупниот пораст на цените има секторот услуги со два процентни поени, а храната, алкохолот и тутунот со 1,78 процентни поени. Придонесот на индустриските производи во инфлацијата беше еден процентен поен, додека цените на енергијата паднаа, како и претходните месеци, т.е. имаше негативен придонес кон инфлацијата од 0,55 процентни поени.

Базичната инфлација, кога во еврозоната се исклучени енергијата, храната, тутунот и алкохолот, во септември изнесуваше 4,3 отсто.