Економија 02.07.2024 13:57

Инфлацијата во еврозоната во јуни 2,5 отсто

Инфлацијата во еврозоната во јуни 2,5 отсто

Вкупната инфлација во еврозоната во јуни падна на 2,5 отсто, објави во вторникот статистичката агенција на Европската унија, во согласност со очекувањата на аналитичарите.

Базичната инфлација, без нестабилните ефекти на енергијата, храната, алкохолот и тутунот, се задржа на 2,9% од претходниот месец, што е малку над прогнозите на аналитичарите од 2,8%.

Вкупната инфлација во еврозоната падна на 2,5 отсто во јуни, објави во вторникот статистичката агенција на Европската унија, додека внимателно следените податоци за базичната инфлација и услугите останаа стабилни.

Насловната бројка беше во согласност со очекувањата на економистите анкетирани од Ројтерс. Во мај, инфлацијата скокна за два процентни поени, на 2,6 отсто.

Базичната инфлација, без нестабилните ефекти на енергијата, храната, алкохолот и тутунот, се задржа на 2,9% во однос на претходниот месец, нешто над прогнозата на економистите од 2,8%.

Стапката на раст на цените на услугите исто така не се промени и се задржа на 4,1%.

Инвеститорите сега ќе анализираат што значат најновите податоци за патеката на каматните стапки во 20-члената еврозона, по првичното намалување на Европската централна банка од 25 базични поени во јуни.

Волатилноста на индексот на потрошувачките цени долго се очекуваше оваа година, бидејќи нестабилните базни ефекти од енергетскиот пазар се олеснуваат.