Актуелно,Финансии 18.08.2018 07:34

Intel го купува стартaпот за обука на машини Vertex.AI

Intel го купува стартaпот за обука на машини Vertex.AI

Американскиот технолошки концерт го купува тригодишниот стартап за обука на машини „Vertex.AI“ со седиште во Сиетл. Нејзините алатки им овозможуваат на програмерите да вградат длабоки можности за учење на машините.

Основан во 2015-та година од Чонг НГ, Џереми Брастел и Брајан Ретфорд, „Vertex“ и нејзиниот тим од 7 лица ќе станат дел од тимот на единицата „Movidius“ на „Intel“, кој развива производи поврзани со вештачка интелигенција. Условите на трансакцијата не беа обелоденети.

„Со оваа аквизиција, „Intel“ има искусен тим и експертиза“, се вели во соопштението.

„Vertex“ е развивач зад „PlaidML“, пренослив софтвер за обука со отворен код. „Intel“ ќе продолжи да го развива „PlaidML“ и да го претвори во лиценца на „Apache 2.0“, се вели во изјавата од веб-страницата на „Vertex“.

Невралните мрежи се пристап кон вештачката интелигенција која го имитира човечкиот мозок. Технологијата на оваа компанија се базира на овој тип длабочинска обука на апликации, ветувачки резултати, слични на оние од моќни компјутери кои се користат во истражувањето на вештачката интелигенција.

„Постои голема разлика помеѓу можностите кои невронски мрежи прикажани во истражувањата и практичните предизвици кои всушност ги тераат да работат на платформите, каде се извршуваат повеќето апликации“, пишува НГ во 2016-та година.

„Изведувањето на овие алгоритми во вашата апликација бара доволно брз хардвер и прецизно намерен софтвер компатибилен со вашата платформа и јазик. Ефикасноста плус компатибилноста и мобилноста се голем предизвик – можеме да помогнеме“, додава тој.

Меѓу инвеститорите во „Vertex“ се „Curious Capital“ и „Creative Creative Destruction Lab“.