Економија 10.06.2024 11:28

Италија бележи рекорден број туристи

Италија бележи рекорден број туристи

Минатата година беше рекордна за италијанскиот туристички сектор. Тие изброиле 134 милиони туристи и 451 милион ноќевања во сместувачките капацитети, покажуваат проценките на заедничката работна група на италијанското Министерство за туризам и заводот за статистика Истат.

Така, според бројките, италијанскиот туризам ја надмина преткоронавирусната 2019 година.

Во Италија во 2023 година во однос на 2019 година ќе има три милиони или 2,3 отсто повеќе туристи и 14,5 милиони или 3,3 отсто повеќе ноќевања, објави во текот на неделата италијанската новинска агенција Анса.

Бројот на туристите лани е зголемен за 13,4 отсто во однос на 2022 година, а бројот на ноќевањата за 9,5 отсто, а странските гости учествуваат со 52,4 отсто од ноќевањата.

Во споредба со домашните, најдоминантни имало во провинцијата Болцано, каде што престојувале 70,6 отсто од сите туристи. Следат Венето (69,3 отсто), Лацио (64,2 отсто) и Ломбардија (62 отсто).

Во јужните региони, пак, доминираат домашните туристи. Исклучок е Неапол, каде што странските туристи сочинуваат 52 отсто од сите туристи. Според Анса, регионите Молизе, Абруци, Марке, Базиликата, Калабрија, Емилија-Ромања и Апулија главно се фокусирани на домашниот туризам, каде што повеќе од две третини од туристите биле Италијанци.