Актуелно 28.03.2024 10:08

Италијанците ги купија македонските јагниња, а за нас – тоа што останало!

Италијанците ги купија македонските јагниња, а за нас – тоа што останало!
Cute little lamb lying on the floor in the room.generative ai

Во предвелигденските денови, македонските сточари се соочуваат со голем предизвик: иако голем дел од нивните јагниња се предвидени за извоз во Италија, домашните потрошувачи ќе мора да платат висока цена за домашното јагнешко месо.

Според последните извештаи, околу 80% од македонските јагниња веќе се откупени и се подготвени за извоз за католичкиот Велигден, при што главната дестинација е Италија. Откупната цена која ја добиваат сточарите е помеѓу 220 и 240 денари за килограм жива мера, цена која според нив не ги покрива основните трошоци за производство.

Зоран Тасески, сточар од долненските села, изрази загриженост за иднината на овчарството во земјата.

„Оваа цена што ни ја понудија е ниска, но мора да ги продадеме јагнињата за да ги добиеме субвенциите“, ни изјави тој.

Тасески истакна дека ако не беа субвенциите, тешко дека би можеле да опстанат во оваа сточарска гранка.

Додека италијанските потрошувачи ќе уживаат во македонското јагнешко месо, македонските потрошувачи ќе се соочат со малопродажни цени од околу 800 денари за килограм, што е значително повисоко од откупната цена.

„Тешко дека ќе има јагнешко за православниот Велигден. И тоа што ќе остане, ќе има цена од околу 800 денари за килограм“, рече Тасески, изразувајќи загриженост за достапноста и цената на јагнешкото месо за домашните потрошувачи.

Со оглед на овие предизвици, македонските сточари се наоѓаат во тешка ситуација каде што мора да балансираат меѓу потребата за економска одржливост и задоволувањето на домашните потреби за квалитетно јагнешко месо. ()