Актуелно 03.09.2018 23:05

Избегнат голем срам во последен момент во битолските училишта

Избегнат голем срам во последен момент во битолските училишта

По двомесечен мрак поради неплатени сметки за потрошена електрична енергија, десет битолски училишта кончено добија струја. На локалната власт и беше потребно цело лето за да изнајде начин како времено да се одблокираат училишните сметки и дел од долгот од осум милиони денари да се исплати кон ЕВН, а рестото дополнително да се плаќа.

– Од месец јули досега со макотрпни напори, успеавме училиштата да ги одблокираме за краток период, како ни би се дала законска можност заостанатиот долг во најголем дел да го подмириме и со одредена динамика на доисплата на помалку заостанатиот дел и добриот слух на ЕВН како општествено одговорна компанија, електричната енергија во училиштата да биде пуштена- рече битолската гардоначалничка Наташа Петровска.

На тој начин, не пукна резил и наставата од понеделник ќе започне во сите битолски училишта, а битолската градоначалничка ќе може да се слика на првиот училишен час.