Економија 10.05.2018 12:33

Изненадувачки пад на индустриското производство во Франција

Изненадувачки пад на индустриското производство во Франција

Француското индустриско производство се намали изненадувачки во март, парирајќи на дел од добриот раст во претходниот месец, одразувајќи го солидното намалување на производството во рударскиот сектор во енергетиката и во комуналните услуги, покажува извештајот на официјалната статистика „INSEE“, цитиран од агенциите.

Индустриското производство во втората по сила економија на еврозоната се намалува во март за 0,4% во однос на февруари, кога порасна за 1,1% (слаба надолна ревизија од претходната проценка за скок со 1,2%) при средна прогноза на интервјуираните од „Ројтерс“ аналитичарите се зголемија за 0,4 отсто.

Најзначајната причина за слабите податоци во март беше силното намалување од 3,3% во енергетиката и рударството и во градежништвото за 2,7%.

Во исто време индустриското производство се зголеми за анемични 0,1% по пад од 0,5% еден месец порано, додека очекувањата на инвеститорите и аналитичарите беа за доста цврсто зголемување за 0,9 отсто.

На годишна основа, францускиот раст на индустриското производство забави на 1,8% во март од 3,8%, додека индустриското производство порасна за само 0,4%, по пораст од 2,3% од претходниот месец.

За првите три месеци од годинава индустриското производство се намализа 1,8%, што е уште сигнал за слабеење на најдобариот раст на француската економија во почетокот на годината.