Економија 26.01.2024 15:01

Јелен: Застрашувачки е надворешниот долг на САД од 34 милијарди долари

Јелен: Застрашувачки е надворешниот долг на САД од 34 милијарди долари

Американската министерка за финансии Џенет Јелен изјави дека големината на надворешниот долг на САД од 34 милијарди долари е застрашувачка, пренесува ТАСС.

„Ако зборуваме за апсолутната бројка на националниот долг од 34 милијарди долари, тоа е застрашувачка бројка. Но, мислам дека државниот долг на САД во моментов е под контрола“, рече Јелен на настанот организиран од Економскиот клуб на Чикаго.

Според неа, и покрај колосалниот надворешен долг, трошоците за негово сервисирање се исклучително ниски и покрај зголемениот однос кон БДП.

За да се реши проблемот со националниот долг, според неа, мора да се направат максимални напори, вклучително и од страна на Конгресот и претседателската администрација на САД, бидејќи во земјата се случува промена на демографијата, вклучително и стареење на населението.

„Сега, ако каматните стапки се зголемени долго време, вклучително и поради демографијата на земјата и стареењето на населението, ние навистина треба да преземеме чекори за да се осигураме дека нашите дефицити се намалени и остануваат на контролирани нивоа. Потребно е и Конгресот и администрацијата да работат на тоа. Исто така, мислам дека е важно да се инвестира во нашата економија. Нема ништо лошо во тоа“, рече таа.

На 3 јануари државниот долг на САД надмина 34 милијарди долари, што стана рекорд.

Големите странски купувачи на американски државни обврзници, како Кина, Јапонија, Јужна Кореја и европските земји, веќе ги намалија своите инвестиции во нив. Според мислењето на „Росконгрес“, националниот долг на САД ќе биде главната закана за глобалната економија во 2024 година. ()