Актуелно 25.01.2024 08:04

Кафето, апетисаните, бонбониeрите одат под клуч!

Кафето, апетисаните, бонбониeрите одат под клуч!

Ако до пред некоја година трговците го заклучуваа само скапиот алкохол во маркетите, сега тие почнаа да заклучуваат и дел од храната која до лани се сметаше за основна храна, а сега очигледно се смета за луксуз.

Како што може да се забележи во повеќе поголеми маркети, еурокремите, нескафето, апетисаните, бонбониерите, па дури и дел од месото, се постојано заклучени, па за да купите нешто од тоа потребно е да повикате некој од вработените во маркетот за да ви отклучи.

Оваа појава е резултат на пораснатата цена на храната, која е под влијание на инфлацијата, валутната криза и недостатокот на суровини.

Според статистиките, индексот на потрошувачки цени за храна и безалкохолни пијалaци во декември 2023 година бил за 15,7% поголем од истиот месец во 2022 година. Ова значи дека храната поскапува со брзo темпо, а платежната моќ на граѓаните се намалува.

За да се заштитат од губење на приходи, некои трговци одлучиле да ги заклучат најпосакуваните и најскапите производи, кои често биле мета на кражби.

Еден од нив е сопственикот на маркет во населбата Ѓорче Петров, кој вели дека во последно време зачестиле кражбите на поскапата храна, па затоа е принуден да ја држи под клуч.

„Секој ден имаме случаи каде што некој се обидува да изнесе нешто од маркетот без да плати.

Најчесто се работи за еурокрем, нескафе, апетисани, бонбониера или некое поскапо месо. Тие се производи кои се многу популарни, но и скапи. Една тегла еурокрем чини 350 денари, а едно пакување нескафе 450 денари. Тоа е многу за просечниот потрошувач, кој има плата од 20.000 денари. Затоа, ние сме приморани да ги заклучуваме овие производи и да ги продаваме само на оние кои ќе ги побараат и кои можат да ги платат”, изјави сопственикот на маркетот, кој побара да остане анонимен.

Овој трговец не е единствен во својата одлука. Слични мерки се применуваат и во други маркети, како и во некои супермаркети и хипермаркети. ()