Живот 13.04.2018 00:34

Како да му помогнете на вашето дете да научи математика

Како да му помогнете на вашето дете да научи математика
Young boy with abacus toy calculator isolated on white

За да му помогнете на детето да ја засака и научи математиката, не е неопходно да имате знаење од највисоко ниво во оваа област. Само прочитајте некои од овие совети за да добиете интересни идеи и да започнете со подучување.

Што е потребно за да му помогнете на вашето дете да научи математика, да го совлада материјалот без какви било проблеми, да има добри оценки, а успат и да го засака овој предмет? Можеби мислите дека е важно Вие да сте многу добар математичар, да имате завидно ниво на знаење во аритметиката и геометријата? Или, пак, добро да ги владеете пресметковните операции?

Не. Верувале или не, не ви е потребно ништо од ова.

Всушност, родителите честопати се најдобри учители на нивните деца. Подобри од различни наставници кои ги ангажираат од страна.

Зошто?

Тие најдобро ги познаваат своите деца, и кога треба да го научат нешто, тие му пристапуваат на таа задача со многу трпеливост, внимание и љубов. Тие одат чекор по чекор, објаснуваат сè на едноставен начин кој е лесно разбирлив. Секоја лекција се обидуваат да ја објаснат со весел пристап, сакајќи да го пронајдат системот и ритамот што му одговара на детето. Во тоа е всушност е и поентата на секое  успешно подучување.  Иако на многумина ќе им делува неверојатно, излегува дека родителите се скоро секогаш многу подобри математичари отколку што мислат дека се. Секој ден, низ глава ни поминуваат математичките операции, без разлика дали е неопходно да се пресмета колку време треба да стигнеме до дестинација или да направиме нешто, како и колку пари ни се потребни за да пазариме. Ние сме постојано во контакт со броеви и различни буџети за планирање и организирање на секојдневниот живот.

Многу родители конкретно им помогнале на децата околу математиката така што на глас ги извршувале ваквите пресметки  со тоа што активно ги вклучиле во математичките операции, мислејќи, поттикнувајќи ги да пресметуваат, да планираат дневен буџет и така натаму. Тоа на децата им се допаѓа, тие чувствуваат дека се дел од нешто важно, им се доверува голема задача, а потоа се мотивирани да учат, да се запамтат, да се прилагодат.

Еве неколку интересни совети кои можете да ги искористите додека на Вашето дете му покажувате математика:

  1. Запишувањето на зборовите и изразите со кои ја објаснувате математиката на детето е многу корисна работа

Полесно е да се задржи константното ниво во учењето на вашите деца со нови работи кога веќе имате запишана информација, па може прецизно, иако и повеќе пати да се повтори. На пример, дневниот распоред во кој се наведуваат времето и активностите за тој ден, евиденција на времето и растојанието (на пример, поминати километри), рецепти, информации за потрошувачката на домаќинствата и детална временска прогноза ќе му обезбеди на вашето дете соодветна математичка средина за увојување на оваа наука од мали нозе. Се разбира, би било добро таквите информации да бидат напишани со крупни букви и да се закачат како потсетници на различни места во куќата.

  1. Ако сакате да споделите голем број на практични математички знаења со вашите деца, можете најдобро да го направите така што ќе ги научите една по една област

Да го земеме растојанието, на пример. Можете да почнете така што ќе ги измерите ходниците, влезовите, прозорците и собите во вашиот стан или куќа, а потоа често да зборувате за тоа со своите деца, наведувајќи ги прецизно дефинираните димензии. Наместо „Ајде малку да ползиме“, обидете се со „Да ползиме 30 метри – тоа е двапати околу дневната соба”. Мерните единици за должина се разликуваат, од еден милиметар (главата на оџакот) до илјадници метри и сите други единици помеѓу. Ако останете без идеи за тоа како да го користите математичкиот јазик, имајте на ум дека постојат многу лесно достапни извори на инспирација.

  1. Дневни весници

Отворете ги на било која страница и фокусирајте се на броевите од рекламите, временската прогноза, статистики на страниците за спорт, вредноста на акции и обврзници, или цената на злато и сребро во економскиот дел. Во зависност од интересите на вашето дете, секоја од овие работи може да ве окупира, а додека се дружите и забавувате, вие учите математика.

  1. Телефонскиот именик може да биде корисен извор, бидејќи во првиот дел се наоѓа листата на домашните и меѓународните временски зони

Користењето на едноставните упатства, како што се централното европско време и слично, вашето дете може лесно да научи да се пресмета кога е пладне (време за ручек) во Скопје, во Лондон е еден час помалку, 11 часа.

  1. Користете ја картата на светот на која се означени временските зони

Tака можете да го научите Вашето дете, дека кога во Филаделфија, во САД, осум часот навечер е време за спиење. Во Токио, во Јапонија е десет часот следното утро, кога децата се веќе на училиште.

  1. Речниците и енциклопедиите обезбедуваат многу интересни математички факти со кои можете да се забавувате, но исто така и да научите многу работи.

На пример, гепардот трча 96 километри на час, слонот може да помине над 48 километри на час, што е половина од брзината на движењето на гепардот. Сликарот Рембрант е роден во 1606 година и живеел 63 години; Пикасо е роден 212 години подоцна. Срцето отчукува 70 пати во минута, 100.000 пати во текот на денот. Статуата на слободата е висока 46,5 метри, Ајфеловата кула во Париз е висока 300 метри. Од овој тип на информации може да се направи нова интересна приказна или математички проблем секој ден. Можете на вашето дете да му го поставите следното прашање: ако сакаме да се искачиме на Монт Еверест за пет дена, колку метри треба да поминуваме секој ден за да се стигне до врвот?

  1. Јазикот на математиката е широк и бесконечен како универзумот

Обемот на планетата Земја е 40.066 километри … Растојанието помеѓу Земјата и Месечината е 220.000 милји или 354,055.68 километри … На планетата Плутон и е потребно 248 години да ја помине орбитата околу Сонцето … Светлината патува со брзина од 300.000 милји во секунда…