Актуелно 29.01.2024 10:20

Каков ефект ќе има мартовското зголемување на минималната плата?

Каков ефект ќе има мартовското зголемување на минималната плата?

Од март 2024 година, минималната плата во Македонија ќе биде зголемена за 12,55% и ќе изнесува 22.500 денари. Ова е дел од новата методологија за усогласување на минималната плата, која е донесена во 2022 година и која зависи од трошоците за живот и просечната плата во земјата.

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, изјави дека зголемувањето на минималната плата ќе има позитивен ефект врз стандардот на граѓаните и ќе ги поддржи најслабите категории на работници.

Таа додаде дека минималната плата во Македонија е една од најниските во регионот и дека целта е да се достигне европскиот просек.

За да дознаеме како граѓаните го гледаат зголемувањето на минималната плата, направивме анкета на улица и ги прашавме луѓето за нивното мислење.

Еве некои од нивните изјави:

„Јас сум задоволен поради тоа што минималната плата ќе порасне, бидејќи јас работам за минималец и ми е тешко да се снаоѓам со трошоците. Се надевам дека ова ќе ми овозможи да живеам подобро и да си купам некои потребни работи“ – Драган, 45 години, продавач.

„Јас мислам дека зголемувањето на минималната плата е добра вест за работниците, но исто така се плашам дека тоа ќе предизвика инфлација и покачување на цените. Јас работам за плата која е малку поголема од минималната и не знам дали ќе можам да ги покријам сите трошоци“ – Ана, 32 години, секретарка.

„Јас сум скептичен за ефектите на зголемувањето на минималната плата, бидејќи јас сум работодавач и тоа ќе ми ги зголеми трошоците за вработување. Јас ќе треба да го намалам бројот на вработени или да ги намалам нивните бенефиции. Тоа ќе има негативно влијание врз производството и конкурентноста на мојата фирма“ – Иван, 52 години, сопственик на мал бизнис.

Минималната плата сега изнесува 20.175 денари, од март оваа година нема да биде пониска од 22.500 денари. ()